10.7 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 11:23

Cine face și cât costă în România un test de imunitate la COVID-19

spot_img

Testele de anticorpi IgG (imunoglobulina G) pentru SARS-CoV-2 vor fi disponibile într-o rețea privată de laboratoare în România. Synevo a anunțat, vineri, printr-un comunicat de presă, că testul va costa 95 de lei, iar rezultatul va fi gata în 48 de ore, scrie viatamedicala.ro. Clinicile Regina Maria participă deja în proiecte de testare a cadrelor medicale din linia întâi, iar Medlife crede că poate face până la finalul anului 1,3 milioane de teste serologice și PCR.

Pe lângă studiile de sondare a răspândirii SARS-CoV-2 în populații, tot mai multe țări dezvoltate au declanșat deja de multe săptămâni ample campanii de testare a în masă a imunității pentru a se ghida în planurile de relaxare. Anticorpii detectați prin testele din probe de sânge arată dacă o persoană a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, indiferent dacă persoana aceea a prezentat simptome specifice sau a fost asimptomatică.

Costul unui test este de 95 de lei, iar rezultatele vor fi eliberate în cel mult 48 de ore. Pentru o acuratețe optimă este recomandată repetarea testului în interval de cel mult o lună, rezultatele putând fi analizate astfel în dinamică. În paralel, compania anunță că va continua testarea Real Time PCR pentru diagnosticul COVID-19, în parteneriat cu autoritățile române.

Anticorpii detectați prin testele din probe de sânge arată dacă o persoană a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, indiferent dacă a prezentat simptome specifice sau dacă a fost asimptomatică. Rezultatele sunt importante în detectarea contaminării la pacienții cu simptomatologie redusă sau asimptomatici.

Testele pot detecta în sânge prezența anticorpilor de tip Imunoglobulină G (IgG), produși de organism ca răspuns la infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2, se arată în comunicat. 

Specialiștii Synevo explică și că aceste teste sunt esențiale nu doar în înțelegerea epidemiologiei virale și identificarea istorică a cazurilor asimptomatice, ci îi ghidează și pe profesioniști în deciziile de prelevare și administrare a plasmei covalescente. 

Testul de la Synevo are o acuratețe de 99% și o specificitate de 99,5%, fiind aprobat la sfârșitul lunii aprilie pentru utilizare în UE, după succesul acreditării sale în SUA.

Testele de detecție a anticorpilor nu înlocuiesc testele de diagnostic molecular Real Time PCR, recomandat de OMS. 

La finalul lunii trecute, rețeaua de sănătate Regina Maria anunța că începe cel mai amplu program de testare a personalul medical din linia întâi din România, pentru depistarea anticorpilor COVID-19. Astfel, personalul medical din România, atât din spitalele COVID-19, cât și din alte unități medicale de stat, beneficiază gratuit de testarea răspunsului imun la infecția cu noul coronavirus pe perioada stării de urgență, se arată într-un comunicat de presă al rețelei private de sănătate. În România, până în acest moment, peste 1000 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus. Testarea serologică va fi disponibilă și la cerere, contra cost, în clinicile și punctele de recoltare din toată țara ale rețelei Regina Maria, începând cu 16 mai, se arată în comunicat. Iar când analizele IgM și IgG vor fi disponibile publicului larg, din 16 mai, prețul lor va fi de 280 de lei.

În aprilie, compania MedLife anunța că a semnat un parteneriat cu Abbott Diagnostics pentru a achiziționa și procesa peste 500.000 de teste pentru detectarea anticorpilor la COVID-19 până la finalul anului. Compania a mai anunțat la acea vreme că are capacitatea de a procesa până la 1 milion de teste din ser pentru detectarea anticorpilor IgM și IgG și o capacitate de până la 350.000  de teste RT PCR până la finalul anului.

CITIȚI MATERIALUL INTEGRAL AICI.