8 C
București
joi, 29 februarie 2024 - 19:42
No menu items!

Cine este unul dintre românii mercenari care a murit în Congo. Soția, devastată de durere

spot_img

Doi români au murit şi alţi patru au fost răniţi în războaiele civile din Congo, potrivit ministerului de Externe de la Bucureşti, relatează Obervator.ro.

Unul dintre ei, pe nume Vasile Badea a fost luptător al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și al Serviciului de Acțiuni Speciale al Poliției și a lăsat în urmă o familie îndurerată. Bărbatul, care a fost multiplu campion național la sporturi de contact, a lăsat în urmă o soție distrusă de durere. Vasile Badea a lăsat în urma lui doi copii, pe care-i avea din prima căsnicie, și o soție pe care o adora și alături de care se simțea un bărbat împlinit. Ana a fost distrusă când a aflat că l-a pierdut pe bărbatul despre care spune că a fost iubirea vieții ei.

Românii au fost prinși într-o ambuscadă pe un drum național din zona Seke, în apropiere de Goma – orașul pe care încearcă rebelii să-l ocupe, cu atacuri intensificate, de o săptămână. Ore în șir, aceștia au fost sub tirul focurilor. Pe fundal se aud rafalele de gloanțe.

„A căzut mortiera între noi, între răniţi. Avem rănit de-al nostru! Avem încă unul de-al nostru. Doi avem acum.” După câteva momente vine și anunțul sumbru. „A căzut la contact cu M23. Avem nevoie de sprijin să putem face evacuarea cât se poate de repede. Situaţia e foarte critică aici.”😀

Românii au anunțat că sunt depășiți numeric. Și că au nevoie de ajutor cât mai repede. Zona este, însă, una extrem de periculoasă și greu accesibilă. Așa că a durat aproape 10 ore până când colegii lor au reușit să ajungă la ei.

Doi dintre ei au murit din cauza rănilor grave, alți patru au ajuns la spital.

În spatele operaţiunii stă un fost luptător în Legiunea Străină care îi recruta şi plătea cu 5.000 de dolari pe lună.

Românii făceau parte dintr-un grup mai mare, sub comanda lui Horațiu Potra, un fost luptător în legiunea străină. Încă de la începutul anului 2023, a apărut pe platforma X o fotografie cu acesta în Congo cu descrierea:

„Mercenarul Român Horațiu Potra, văzut undeva lângă Goma”. 

Numele lui a apărut de mai multe ori în presa din România. A luptat în Legiunea Franceză, iar în urmă cu 30 de ani a fost garda de corp a emirului Quatarului. La noi în țară a ajuns în arestul poliției într-un dosar de trafic de droguri, după ce ar fi făcut parte dintr-o grupare care funcționa după principiile unei structuri paramilitare.

D.Constantin