1.2 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023 - 22:03
No menu items!

Cine este teroristul Beke Istvan şi ce este gruparea extremistă „Mişcarea de tineret 64 de comitate”, HVIM, din care făcea parte

spot_img

Românul de etnie maghiară Istvan Attila Beke avea sute de articole pirotehnice şi materiale explozive, dispozitive pentru viziune ppe timp de noapte şi temporizatoare pentru impulsuri electronice, un adevărat arsenal pentru bombe artizanale.

Conform unor surse judiciare, românul de etnie maghiară era electronist şi avea firmă proprie de securitate. El a aderat la una dintre cele mai active grupări extremiste din Ungaria, care activează în România, Mişcarea de tineret 64 de Comitate (HVIM), care îşi are centrul la Szeged.

Presa a relatat că membrii organizaţiei din Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate, împreună cu Consiliul Secuiesc din scaunul Kezdi, au amplasat 50 de drapele secuieşti pe faţadele clădirilor aflate în Piaţa Gabor Aron, pe 30 mai 2014. La postamentul statuii lui Gabor Aron a fost desfăşurat bannerul Pământul Secuiesc nu este România! Pe pancarte se putea citi: Autonomie teritorială Pământului Secuiesc!, Nu, nu niciodată, Libertate Pământului Secuiesc!

Primul care a luat cuvântul în numele HVIM a fost Beke Istvan, care a subliniat că ne va aparţine ceea ce putem obţine pentru noi şi dacă este nevoie, se pot arbora chiar şi 500 drapele. El a subliniat că simultan cu acţiunea de la Târgu Secuiesc, şi la Nyiregyhaza se protestează faţă de îndepărtarea drapelului secuiesc. Toth Balint, purtătorul de cuvânt din Transilvania al HVIM, a condamnat pe un ton dur campania puterii româneşti şi a justiţiei împotriva simbolurilor secuieşti. Beke Istvan le-a cerut participanţilor să privească spre faţada clădirii de lângă muzeu, unde a fost arborat un drapel secuiesc de 6 m. Manifestarea care a durat 40 de minute s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc.

Fostul preşedinte al organizaţiei, Laszlo Toroczkai a avut de mai multe ori interdicţia de a intra în România. Fostul preşedinte al HVIM – Transilvania şi HVIM Partium este Lokodi Ferenc Attila, care este totodată şi coordonatorul organizaţiei Jobbik din judeţul Bihor. Organizaţia din România este Asociaţia Szent Laszlo Serege (Oastea Sfântului Laszlo), care are frecvent manifestări comune cu organizaţia-mamă din Ungaria: programe culturale, proiectări de filme, comemorări ale Trianonului. Asociaţia Szent Laszlo Serege desfăşoară şi în prezent campanii pentru obţinerea sprijinului de 2% din partea contribuabililor din România.

 Conform jurnalistului Fekete Jozsef, de la cotidianul Szekely Hirmondo, aproximativ 60% din tinerii interesaţi de HVIM suportă perioada de probă de un an, timp în care sunt îndrumaţi de preşedintele celulei locale. Fiecare dintre candidaţi trebuie să practice un sport, se analizează la ce este bun şi ce rol îi poate fi încredinţat în mişcare.