22.4 C
București
duminică, 1 august 2021 - 6:10

Cine este preşedintele Consiliului Judeţean Timiş și ce avere are

spot_img

Titu Bojin lucrează în administrația publică încă din perioada comunistă, când a fost primar

titu_bojin

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Titu Bojin, a intrat în administraţia locală încă din perioada comunistă. În 1986 a devenit pentru prima dată primarul localităţii timişorene Remetea Mare, pe care a condus-o până în 1992, iar în 1996 a obținut un nou mandat de primar în aceeași localitate.

Bojin a condus apoi, timp de zece ani, din 2001 până în 2011, Direcţia Apelor Banat. În aceeași perioadă, mai exact din 2000 şi până în 2012, Titu Bojin a fost şi consilier judeţean PSD.

În septembrie 2011, Bojin declara că a decis să se retragă din funcţia de director al Direcţiei Apelor Banat, după ce a fost nominalizat de USL să candideze la şefia CJ Timiş. Până la alegerile din iunie 2012, când a câştigat mandatul de preşedinte al CJ, Titu Bojin a fost şef al Serviciului Exploatare şi Întreţinere a Sistemelor din cadrul Direcţiei Apelor Banat.

Bojin este membru al PSD încă din 1992, iar din anul 2008 este preşedinte al filialei Timiş a partidului. El este şi membru în Comitetul Executiv Naţional al PSD şi membru în Consiliul Naţional al PSD.

În ultima sa declaraţie de avere, din iunie 2013, Titu Bojin menţionează că deţine două terenuri în Remetea Mare, unul de 2.368 metri pătraţi, iar cel de-al doilea de 1,46 hectare. De asemenea, el are o casă în Remetea Mare, de 260 metri pătraţi, deţinută alături de soţie. La categoria “bunuri aflate în proprietate”, Bojin declară că are bijuterii în valoare de 7.000 de euro.

Titu Bojin este considerat un apropiat şi “protejat” al senatorului PSD Ilie Sârbu, datorită căruia ar fi fost menţinut în funcţie la Direcţia Apelor Banat. Unul dintre cele mai mari proiecte de investiţii derulat de Direcţia Apelor Banat în mandatul lui Bojin a fost cel intitulat “Consolidare şi reprofilare râu Timiş pe sectorul Lugoj – frontiera Serbia”, în valoare de peste 153,4 milioane de lei.

În octombrie 2013, preşedintele CJ Timiş a fost audiat la Parchetul Tribunalului Timiş într-un dosar în care sunt vizate mai multe contracte semnate în 2008 între Direcţia Apelor Române Banat şi firma Temadi TMB, care aparţinea soţiei şi fiului lui. În cadrul aceluiaşi dosar au fost  audiaţi soţia şi fiul lui Titu Bojin.

Acesta declara la acea dată că nu are nicio implicare în dosarul de evaziune fiscală şi că nu el a semnat, în 2008, contractele dintre Direcţia Apele Române Banat şi firma care a aparţinut soţiei sale. Preşedintele CJ Timiş spunea că în acest dosar este vorba despre taxe şi impozite care nu au fost plătite statului de către firmă şi că toate documentele au fost semnate de contabil.

Luna trecută, Titu Bojin a fost audiat din nou în acest dosar, de această dată la Parchetul General. Surse judiciare declarau că preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a fost citat de procurori pentru a da declaraţii ca martor în dosarul în care se fac cercetări pentru presupuse fapte de evaziune fiscală de la Direcţia Apele Române Banat, cauză preluată de procurorii Parchetului General de la Parchetul Tribunalului Timiş.

Miercuri dimineaţă, procurorii DNA l-au ridicat pe Titu Bojin de la locuinţa sa din comuna Remetea Mare. Este suspectat de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.