11.1 C
București
luni, 10 mai 2021 - 4:24

VIDEO / Cine este pilotul care se afla la manșa avionului MiG-21 Lancer prăbușit lângă Reghin

Andrei Criste este pilotul care se afla la manșa avionului MIG-21 Lancer prăbușit, marți, în apropiere de Reghin. Este din Cluj și are 37 de ani. El este acum în stare stabilă și va fi îngrijit de medicii de la Spitalul Militar din Capitală.

Locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din anul 2008 și are o experiență de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operațional pe aeronave MiG-21 LanceR.

Andrei a absolvit Liceul Militar de la Câmpulung Moldovenesc, iar în clasa a XI-a s-a hotărât să devină aviator. S-a îndreptat către o instituţie de învăţământ aeronautic din Grecia. A ajuns astfel student în Grecia, la Atena, și a învăţat de la zero limba greacă. A petrecut următorii patru ani în Academia Forţelor Aeriene de la Atena, unde mai era un singur student român. A acumulat un număr de 170 de ore de zbor, pe avioane apropiate ca performanţe de cele folosite pentru şcoală în România. În anul 2008, după absolvire, Andrei s-a întors în ţară.

Îngrijit la Spitalul Militar din Capitală

La câteva ore de la accidentul aviatic, locotenent-comandorul Andrei Cristi a fost preluat de o aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române, care era așteptată marți seară la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Ofițerul a fost evaluat de o echipă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, care a autorizat transferul în București, pentru tratament de specialitate și recuperare.

Potrivit MApN, cazul este cercetat de Parchetul Militar, iar circumstanțele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de șeful Statului Major al Apărării.

De asemenea, în conformitate cu procedurile standard, au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă până la finalizarea anchetei de specialitate.

MApN precizează că aeronava implicată în incidentul aviatic decolase în jurul orei 14.00 de pe baza aeriană din Câmpia Turzii, pentru a executa un zbor de instrucție împreună cu alte două aeronave de același tip.

În timpul executării misiunii, pilotul a raportat că se află într-o situație de urgență și s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona localității Dedrad, județul Mureș, în afara ariilor locuite. Celelalte două aeronave au revenit în bază, în siguranță, în jurul orei 15.00.

VIDEO AMATOR. Un MIG militar a căzut în apropiere de Reghin. Pilotul s-a catapultat