-0.9 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 2:11
No menu items!

Cine este Marcel Opriș, „securistul” acuzat de tăinuire de Liviu Dragnea

spot_img

opris_marcel

Numit la șefia Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) de Traian Băsescu, care l-a și avansat rapid la gradul de general (general de brigadă, general-maior și general-locotenent), punându-i trei stele pe umăr în doar patru ani, Marcel Opriș s-a remarcat prin scandalurile publice de care a fost legat pe toată perioada mandatului.

Primul „telenovel” în care a fost implicat Marcel Opriș a izbucnit în 2007, la doar doi ani de la numirea acestuia în funcție, când “Evenimentul zilei” a dezvăluit că firma la care era acționar Bogdan Chireac (pe atunci senior editor la cotidianul “Gândul”) – Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii (CRS) SRL – a derulat cu STS, de la numirea în funcție a lui Opriș, contracte în valoare totală de 24 de milioane de euro. Seria de opt contracte încheiate de STS în 2006 și 2007 cu CRS a vizat achiziția de echipamente TETRA (Terrestrial Trunked Radio). Jurnaliștii acuzau atunci că reprezentanții societății au avut acces, în mod preferențial, la informații care i-au ajutat să câștige aceste contracte.

În decembrie 2009, după primul scrutin al alegerilor prezidențiale, presa acuza STS și pe Marcel Opriș, citând angajați ai serviciului, de implicarea în fraudarea alegerilor. De altfel, în martie 2010 senatorul Valer Marian i-a adresat o interpelare generalului Opriș, pe această temă. “Conform unor angajati ai STS Satu Mare reiese ca în data de 6.12.2009, începand cu ora 13.40, moment în care Mircea Geoana îl depasea cu mai mult de 5 procente pe Traian Basescu, a fost pus în aplicare un plan de rezerva (planul B), la ordinul generalului Marcel Opris, seful STS, si sub coordonarea vicepresedintelui PDL Adriean Videanu. Concret, STS Satu Mare a avut o derivatie secreta din schema STS conectata la un server din sediul central al PDL din Aleea Modrogan, avand numele de cod <<Taurul>>. Toate judetele au avut derivatie din reteaua principala, mai putin municipiul Bucuresti. Potrivit surselor din STS, în noaptea de 6 spre 7 decembrie, la ora 3,15, toate derivatiile au fost dezafectate sub directa supraveghere a generalului Marcel Opris, fiecare judet decuplandu-se pe rand dupa ce s-au închis si cheile pe datele finale. Despre acest fapt stiu doar sefii judeteni ai STS si cadrele tehnice, respectiv doi subofiteri care au realizat conexiunile. Toate conexiunile au fost operationale cu data de 6.12.2009, ora 1,30. Afirmatia ca toate datele au fost transmise prin intermediul telefoanelor mobile si a telefonului guvernamental (T.O.) este falsa, deoarece toate datele au fost transmise electronic simultan cu cele oficiale. STS a avut inclusiv „spioni” de alarma care semnalau acustic si vizual depasirea în procente a unuia sau altuia dintre candidati”, se arăta în interpelerea senatorului care cita informațiile apărute în presă.

La începutul anului 2011, numele lui Marcel Opriș a fost din nou în centrul unui scandal care ridica mari semne de întrebare legate de o serie de achiziții – mai exact 51 de contracte – derulate de STS cu firma QUALITY BUSINESS SOLUTIONS SRL, controlată de apropiați ai lui Opriș și ai soției acestuia, Camelia. De altfel, Camelia Opriș era, la acea dată, angajată a unei alte companii, controlată de aceiași oameni de afaceri – Ioana și Dumitru Octavian Nicolau. În plus, toate cele 51 de contracte, în valoare totală de peste 7 milioane de euro, fuseseră încheiate de QUALITY BUSINESS SOLUTIONS SRL, în mandatul lui Marcel Opriș.

Seria de scandaluri a continuat în 2012, după ce Traian Băsescu – văzut drept “protectorul” lui Marcel Opriș – a fost suspendat din funcția de președinte. Mai exact, în timpul campaniei pentru referendumul privind demiterea lui Băsescu, Opriș a fost acuzat că i-a instalat lui Traian Băsescu o linie specială de comunicații la sediul acestuia de campanie. Marcel Opriș a fost audiat atunci în Comisia de apărare a Senatului și a precizat că a procedat în conformitate cu prevederile legale în vigoare în cazul instalării unui sistem de telecomunicaţii la sediul de campanie al preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Crin Antonescu – președinte interimar la acea dată – a propus atunci Consiliului Suprem de Apărare a Țării demiterea lui Marcel Opriș de la șefia STS. Deși a admis că prezenţa telefoanelor operate în sediul de campanie al preşedintelui suspendat era ilegală,  consilierul prezidențial Iulian Fota (membru al CSAT cu drept de vot) a blocat luarea unei decizii. Iar argumentul său a fost însă unul jenant: “Nu te poți juca cu onoarea și cu viața unui general al României”.

Raluca Dan