27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 15:56
No menu items!

Cine este Aretha Franklin?

spot_img

Cine este Aretha Franklin?

Aretha Louise Franklin este muzician american, cântăreaţă, compozitor și pianist de origine americană. Cariera sa de înregistrare a durat peste o jumătate de secol, repertoriul sau incluzând diverse stiluri: religios, jazz, blues, rythm and blues, pop, rock și funk. Fiind una dintre cele mai importante promovatoare ale genului muzical soul, Aretha a fost declarată Regina Soul.

Fiică de preot baptist proeminent și activist, Aretha a început să cânte în biserica tatălui său, la vârsta de zece ani și a început sa înregistreze patru ani mai târziu. După mai mulți ani în circuitul evanghelic, la vârsta de optsprezece ani, a semnat un contract cu Columbia Records, apoi a trecut la Atlantic Records, unde a început să înregistreze o serie de hit-uri populare.

A înregistrat o serie de single-uri, a vândut multe albume şi a atins punctul culminant al carierei sale, după care a trecut de la soul și funk la stilul urban contemporan. Aretha a adăugat elemente de pop-rock modern și elemente de dans în muzica ei, ceea ce i-au crescut succesul, iar revista Rolling Stone a clasat-o în topul „o sută cei mai mari cântăreţi ai tuturor timpurilor”.

A câștigat două zeci de premii Grammy pentru carieră şi altele două de onoare, fiind una dintre cel mai bine vândute artiste din toate timpurile, cu peste şapte zeci şi cinci de milioane de discuri. Aretha Franklin este primul artist feminin inaugurat în Rock and Roll Hall of Fame, iar în anul 2012, a fost inaugurată şi în GMA Evanghelia Music Hall of Fame.

Roxana Mera