3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 8:52
No menu items!

Cine era jurnalistul american care ar fi fost decapitat de militanţii islamişti. FOTO

spot_img

James Foley rămâne în amintirea colegilor şi a familiei drept “un fiu, frate, jurnalist şi om minunat”

foley

Jurnalistul american James Foley, care ar fi fost decapitat de militanţii islamişti în semn de represalii faţă de atacurile aeriene americane în Irak, rămâne în amintirea colegilor şi a familiei drept “un fiu, frate, jurnalist şi om minunat”.

Foley scria pentru publicaţia Global Post, transmitea ştiri video pentru agenţia AFP, apărea în emisiuni la postul PBS şi publica ocazional pe blogul său, “A World of Troubles” (O lume cu probleme” – n.r.), informează CNN.

Potrivit mai multor mărturisiri, James Foley a fost răpit în nordul Siriei la 22 noiembrie 2012. Familia sa, care a lansat o campanie de informare, nu a mai auzit nimic despre el de atunci.

Videoclipul, făcut public marţi de grupul de jihadiști extremiști – Statul Islamic, cu presupusa decapitare a lui Foley, a fost răspunsul pe care prietenii şi familia tânărului reporter nu sperau să îl primească vreodată cu privire la dispariţia acestuia.

Nu am fost niciodată mai mândră de fiul nostru Jim. Şi-a dat viaţa încercând să arate lumii suferinţa poporului sirian“, a spus mama sa în seara de marţi, referindu-se la el ca la “un fiu, frate, jurnalist şi om minunat”.

foley 4

Curajos și generos

James Foley a fost cel mai mare dintre cei cinci copii ai lui Diane şi John Foley. James Foley, sau Jim, aşa cum îl numeau prietenii, făcea reportaje din ţările aflate în zone de conflict de aproximativ patru ani înainte să dispară în Siria.

Marți, după publicarea înregistrării de Statul Islamic, colegi jurnalişti i-au adus omagii prin mesaje în care îi lăudau curajul şi generozitatea. Unul dintre prietenii săi, Alex Sherman de la Bloomberg News, a scris pe Twitter că Foley era un “tip amuzant, cald, căruia îi plăcea Big Lebowsky”.

Un alt prieten, Max Fisher, şi-a amintit de “dedicarea sa pentru adevăr şi înţelegere”. “Credinţa lui Jim era ceva în legătură cu care toţi am căzut de acord să nu vorbim public în timpul reţinerii sale în Siria, dar era izvor nesecat de generozitate“, a mai scris Fisher.

foley 2

Jurnalist în primă linie

Foley a fost eliberat şase săptămâni mai târziu. Ulterior, într-un interviu video cu Boston Globe, a ezitat să întoarcă povestea asupra lui însuşi, remarcând la un moment dat că “nu vrei să fii definit ca tipul acela care a fost răpit în 2011”.

La mijlocul anilor 2000, Foley a decis să urmeze o carieră în jurnalism, mai întâi prin înscrierea la prestigioasa Şcoală de jurnalism Medill de la Universitatea Northwestern şi apoi prin înrolarea alături de trupele americane în Irak şi Afganistan.

James Foley a lucrat ca freelancer pentru mai multe platforme de ştiri, incusiv Global Post, fondat în 2009. În 2012, a început să fie interesat de conflictul în desfăşurare din Siria.

După ce ştirea despre moartea lui Foley s-a răspândit, corespondentul de externe al CBS News Clarissa Ward şi-a schimbat fotografia de profil pe Twitter cu una a lui Foley purtând o cască, o jachetă antiaeriană şi având o cameră de filmat în mână.

Acesta, a spus ea, este “felul în care aleg să mi-l amintesc pe James – ca un jurnalist curajos şi neobosit cu o pasiune pentru cauza siriană”.

james foley

D.M.