8.2 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 3:37

Cine e troianul care violează calculatoarele. Stenograme reale cu SRI și parlamentari

SRI vrea să înmatriculeze calculatoarele tuturor românilor

SRI_sediu_SZ

Sub pretextul prevenirii infractionalității cibernetice, Serviciul Roman de Informații a propus un proiect de lege prin care cere dreptul de a percheziționa, fără mandat, calculatoarele românilor.

De asemenea, toate calculatoarele ar urma un „cod rutier” și ar fi înmatriculate, pentru verificarea dispozitivelor care accesează internetul. Dezbaterile din cadrul Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor nu mai au nevoie de niciun comentariu.

Dumitru Dumbravă, general SRI: “În fiecare secundă sunt 8 noi utilizatori ai Internetului şi 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. In 24 de ore se scriu 250.000 de coduri maliţioase. Un troian poate să infecteze în zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem să avem răbdare, dar realitatea obiectivă şi virtuală nu are răbdare cu noi. Câte victime au fost în cele două săptămâni de când discutăm noi această lege?”

Deputatul PP-DD Vasile Oajdea, președintele Comisiei de IT: Ce propuneți dumneavoastră e un fel de viol! E dreptul fiecăruia să facă ce vrea cu computerul personal, e altceva când îți intră cineva cu forța în el. De ce nu mergeți acum pe stradă ca să întrebați o domnișoară dacă e de acord să-i faceți un control?

Dumitru Dumbravă, general SRI: “Să ne imaginăm că Internetul e ca un sistem de drumuri pe care circulă și mașini ale statului – pompieri, armată, poliție – dar și mașini ale privaților. Ce ar însemna ca codul rutier să fie opozabil doar instituțiilor statului, pentru că privatul și-a cumpărat mașina din banii lui și poate oricând intra în mașina pompierilor sau ambulanței? Sigur că privații nu au aceleași obligații ca instituțiile statului, dar intrând pe drumurile publice, pe Internet, ai o minimă obligație. Să protejăm până la urmă Internetul ăsta care e al tuturor, nu al statului român.

Daniel Iane, deputat PNL: “Internetul a fost o invenție a civililor. Drumurile nu sunt ale armatei, sunt ale civililor. Dumneavoastră sunteți invitat aici ca specialist al nostru, pe care noi îl plătim, vă întrebăm, ne răspundeți, nu faceți aprecieri”

Deputatul PC Ion Diniță: “După India, poporul român este cel mai dotat de Dumnezeu cu inteligența ca și oameni care lucrează în computer, ori în condițiile astea va trebuie să avem și niște legi bune și să promovăm numai ce-i bun, că partea rea, știți cum este…”

Societatea civilă a cerut ca proiectul să nu se adopte, cel puțin până când nu va fi emisă o directivă europeană în acest sens. Deputații au spus că vor trimite mai departe proiectul de lege, după ce vor face amendamentele la el.

Sofia Marinescu