29.4 C
București
marți, 3 august 2021 - 2:00

Cine a scos bani din Media PRO, după ce Adrian Sârbu a vândut compania grupului CME

spot_img

Managerul de Resurse Umane, Elena Calapereanu, care tăia facturi pentru mai multe firme-fantomă, şi-a dat în vileag şefii din Media Pro

Media Pro

Directorii generali Silviu Viju şi Cosmin Ion sunt indicaţi că ştiau despre facturile fictive “plătite” de trust, pentru a scăpa de impozite. Angajata Media Pro nu a ştiut să spună şi însă unde se duceau banii ridicaţi de la casierie.

O declaraţie uluitoare a pictoriţei suprarealiste despre care Sursa Zilei a scris la începutul lunii iulie, a făcut diferenţa, în cazul ei, între arestul preventiv şi cercetarea în libertate. După ce a fost reţinută şi audiată, Elena Calapereanu a fost lăsată să plece acasă, pe 9 iulie, de procurorii Parchetului Capitalei. O parte din declaraţia dată de Elena Calapereanu în faţa anchetatorilor se regăseşte în referatul prin care procurorii au cerut al treilea rând de arestări într-un dosar de evaziune şi spălare de bani.

Practic, Elena Calapereanu a clarificat procurorii cu privire la modul în care erau emise, de mai multe firme din trustul Media PRO, facturi către o reţea de 17 firme fantomă pusă la punct de bucureştenii Tiberiu Negoescu şi Cristian Păun.

Pentru întocmirea facturilor fictive, Marius Stanciu percepea un comision de 11% din valoarea facturii emise fără TVA, aferent facturii astfel emise. Comisionul perceput era plătit prin transfer bancar, în urma recepţiei faturilor.  (….)  Precizez că pentru derularea unor astfel de colaborări erau încheiate contracte de prestări servicii între firmele prestatoare şi Studiourile Media Pro. Aceste contracte erau întocmite pentru o perioadă contractuală determinată, ulterior în situaţia în care era necesar, se prelungeau. Din Partea Studiourilor Media Pro, contractele erau semnate iniţial de Silviu Viju – Director General, iar ulteior de Ion Cosmin – Director General. Menţionez că aceştia aveau cunoştinţă despre faptul că o parte din facturile întocmite de prestatori au caracter fictiv. De asemenea, directorul economic avea cunoştinţă despre fictivitatea acestor facturi (…) Precizez că am efectuat aceste operaţiuni în calitate de angajată a Studiourilor Media Pro, urmare a indicaţiilor superiorilor mei. Nu am beneficiat sub nici o formă în urma desfăşurării acestor operaţiuni ce privesc emiterea de facturi fictive de către Studiourile Media Pro

Elena Calapereanu
declarație

Un document disponibil on-line pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti arată că Silviu-Relu Viju a fost plătit cu 1.000 de lei pentru mandatul său ca preşedinte al Consiliului de Administraţie la Studiourile Media Pro, fiind revocat prin hotărâre AGA din funcţia de director general, pe 1 martie 2012.

Silviu Relu Viju a fost înlocuit în funcţia de manager general cu Cosmin-Andrei Ion. Directorul economic care semnează documentul este Corina Medeleanu.

Adrian Sârbu a vândut, în iulie 2009, grupul Media Pro companiei CME, acţionară minoritară până atunci, contra sumei de 10 milioane de dolari şi acţiuni.

Lovitură pe piaţa cinematografică şi de publicitate din România

Peste 40 de firme, toate specializate în producţie cinematografică şi  publicitate, sunt anchetate pentru evaziune fiscală şi spălare de bani într-un dosar separat de Parchetul Tribunalului Bucureşti din ancheta care-l priveşte inclusiv pe fostul director al Niş Petrol – Mihai Corbu şi pe fostul şef al FRF Dumitru Dragomir.

Un grup restrâns de poliţişti şi procurori din Capitală, specializaţi pe domeniul economic, au identificat, încă din 2012, un circuit de 17 firme cu comportament de tip fantomă prin care au fost rulate sume uriaşe de bani, de ordinul sutelor de milioane de euro începând din 2009. Printre companiile care emiteau facturi prin intermediul maşinăriei de spălare a banilor s-au numărat şi numeroase firme din domeniul producţiei publicitare, de televiziune şi cinematografice.

Castel Film SRL, Media Pro Pictures SRL, DD Decor SRL, Media Pro Entertaiment SRL, Studiourile Media Pro SRLSC Pro Tv SA, Media Vision SRL, Icon Production SRL, Film Location Guid SRL, Mitra Film SRl, Cubic Film SRL, Paradox Film SRL, Rollin Film SRL, Film Factor SRL, Soft Movie Solution SRL, Neo Production SRL, Multimedia Est SRL, Umber Cinema SRL, Tody Film SRL, Escape Group SRL, , Family Film Production SRL, Nerv Film SRL, Alien Film SRL, Digital Spirit SRL, Adoxi SRL, Bazaar Film SRL, Domino Film SRL, Tică Trade SRL, Elco Group SRL, Vertical Film SRL, Televertical Film SRL, ALL Ways Forward SRL, Media Tour SRL, Bluarinia Concept SRL, M&G Film Production, Fly M&G Impex SRL, Jamiro CINETV SRL, Best Stage Film SRL, Domino Production SRL sunt cercetate de Parchetul Tribunalului Bucureşti pe motiv că ar fi spălat peste 36 de milioane de lei, timp de 3 ani, prin maşinăria financiară pusă la punct de bucureştenii Tiberiu Negoescu şi Cristian Nicolae Păun. Anchetatorii se bazează şi pe mai multe denunţuri făcute de cei doi în timpul urmăririi penale, prin care recunosc şi de la cine încasau comisioane între 3 şi 9% pentru sumele spălate.

Mihaela Chiper