15.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 17:41
No menu items!

Cine a fost Virginia Woolf?

spot_img

Cine a fost Virginia Woolf?

Adeline Virginia Stephen a fost scriitoare de origine engleză, eseistă, editoare și scriitoare de povești, cunoscută drept una dintre figurile moderniste literare de frunte ale secolului douăzeci. În perioada interbelică, Virginia Woolf a fost o personalitate marcantă în societatea literară a Londrei și membru al Grupului Bloomsbury. Operele ei cele mai renumite includ: „Doamna Dalloway”, „Spre far”, „Orlando” și „O cameră proprie” cu faimosul dicton feminist: „O femeie trebuie să dispună de bani și de o cameră separată, dacă vrea să scrie ficțiune”.

Născută din mamă indiancă şi tată alpinist, ambii cu căsătorii anterioare, Virginia a fost educată într-o familie unită cu mulţi fraţi şi surori. Moartea bruscă a mamei ei, când tânăra avea doar treisprezece ani, și cea a surorii vitrege cu doi ani mai târziu, au dus la primele crize nervoase ale Virginiei. Mai târziu, moartea tatălui sau a provocat cel mai serios colaps și a fost în scurt timp internată. Se spune că crizele nervoase repetate ulterioare perioadei depresive au fost influențate şi de abuzurile sexuale pe care Virginia le suferise din partea a doi frați vitregi. Pe parcursul vieții, Virginia a fost bolnavă de schimbări bruște și periodice ale dispoziției, dar instabilitatea psihică şi emoţională nu i-a afectat viața socială, continuându-şi activitatea literară pană la suicid.

Woolf a publicat romane și eseuri de succes cu caracter intelectual, fiind considerată una dintre cele mai mari romanciere a secolului douăzeci. Mare inovatoare a limbii engleze, Woolf a experimentat cu fluxul conștiinței, cu motivele psihologice și cu cele emoționale ale personajelor. Operele sale au fost traduse în mai mult de cincizeci de limbi, de scriitori celebri. Ficțiunea lui Woolf este studiată pentru pătrunderea în șocul cauzat de explozie, război, clasă și societatea britanică modernă. Operele ei documentare cele mai cunoscute cercetează dificultățile pe care scriitoarele și femeile intelectuale le întâlnesc din cauza bărbaților care stăpânesc în mod nedrept puterea legală și economică și viitorul femeilor în educație și societate.

Soţul ei, Leonard Woolf, a sprijinit-o foarte mult şi a încurajat-o cu toate puterile să trăiască, asigurându-i viața și atmosfera de care avea nevoie pentru a trăi și a scrie.

Roxana Mera