5.7 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 5:36

Cine a fost Luther Vandross?

Cine a fost Luther Vandross?

Luther Ronzoni Vandross a fost cântăreţ, compozitor şi producător. În timpul carierei sale, a vândut peste două zeci şi cinci de milioane de albume şi a câştigat opt premii Grammy, incluzând patru premii pentru „cea mai bună interpretare vocală” şi o stea pe Bulevardul Starurilor.

Crescut într-o familie de muzicieni, Vandross a început să cânte la pian la vârsta de trei ani. A urmat Universitatea de Vest Michigan, pe care a abandonat-o cu un an înainte de absolvire, pentru a urma o carieră muzicală.

Vandross a cântat ca suport vocal pentru Diana Ross, Donna Summer, Whitney Houston și Barbra Streisand, printre multe alte nume sonore, iar, în 2008, a fost clasat pe locul 54 pe lista revistei Rolling Stone din 100 cei mai mari cântăreţi ai tuturor timpurilor.

Vandross a lansat o serie de albume de succes R & B și a avut două single-uri, care au ajuns pe primul loc în topurile Billboard. Vandross a condus campania de promovare Aretha Franklin, în calitate de producător, câştigând premiul „certificatul de aur”.

Vandross a cântat pe fundalul hit-ului “Lovers Part Time” al lui Stevie Wonder şi a dat viaţă personajului de desene animate Zack. Primul său single a fost consemnat în top zece Billboard, ajungând pe locul șase.

Vandross a cântat imnul național american în timpul Super Bowl XXXI, la Louisiana Superdome, New Orleans. În septembrie 2001, Vandross a interpretat hit-ul “Man in the Mirror” a lui Michael Jackson la a treizecea aniversare specială, alături de Usher.

Roxana Mera