11.5 C
București
luni, 20 mai 2024 - 8:36
No menu items!

Cine a fost Charles Dickens?

spot_img

Cine a fost Charles Dickens?

Scriitor britanic al anilor o mie opt sute, născut în Landport, Portsmouth, Anglia, a fost al doilea dintre cei şapte copii ai familiei John şi Elizabeth Dickens Barrow. În 1822, familia s-a mutat la Londra şi, din cauza datoriilor avute, tatăl său a fost arestat şi trimis la închisoarea Marshalsea. La vârsta de doisprezece ani, copilul a fost nevoit să se angajeze, iar tatăl său reuşeşte să iasă din închisoare, datorită unei moşteniri substanţiale de la o rudă bogată. Tânărul este trimis să studieze la Wellington House Academy, iar, la vârsta de cincisprezece ani, se angajează într-un cabinet de avocatură. Devine reporter şi, la vârsta de şaisprezece ani, scria ştiri din instanţa londoneză, apoi a lucrat la Mirror of Parliament, publicând ce transmitea parlamentul britanic. Interesat de problema reformei sociale, a început să publice articole pe această temă la ziarul Sun True.

Sub pseudonimul Boz, a publicat prima sa povestire în Monthly Magazine, apoi în Morning Chronicle şi London Evening Chronicle, iar povestirile au devenit foarte populare şi reunite în volumul Sketches by Boz. Lucrarea The Pickwick Papers i-a fost publicată în douăzeci de numere lunare, apoi The Life and Adventures of Nicholas Nickleby a fost publicat lunar. A devenit unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori britanici, a publicat The Old Curiosity Shop, Barnaby Rudge, Martin Chuzzlewit şi A Christmas Carol. Preocupările sale privind reforma socială au continuat şi, în timp ce vizita Statele Unite, a incriminat sclavia. Şi-a investit parte din drepturile de autor unui ziar radical nou, Daily News, a devenit editor şi a scris un articol în care pleda pentru educaţie, libertate religioasă şi egalitate în faţa legii.

A început să editeze revista săptămânală Household Words şi a lansat romanul David Copperfield. A publicat, sub formă de foileton, romanul social Hard Times şi a militat pentru reforma parlamentară a educării săracilor, fiind preocupat de sănătatea publică şi de reforma sistemului juridic. În revista All the Year Round şi-a publicat scrierile: A Tale of Two Cities şi Great Expectations, continuând cu ultimul roman, The Mystery of Edwin Drood, rămas nefinalizat. A fost căsătorit timp de douăzecişidoi de ani cu Catherine Thomson Hogarth şi a avut zece copii, dar, în ultimul an de viaţă, s-a-ndrăgostit de actriţa Ellen Ternan şi a divorţat. Charles Dickens a murit în 1870, din cauza unui atac de cord.

C.N.