16.6 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 8:29
No menu items!

Cinci ONG-uri au fost înregistrate ca „agenţi străini” în Rusia

spot_img

Trei ONG-uri – Memorial, Jurix şi Verdict Public – au anunţat că resping acest calificativ, care are o conotaţie negativă în Rusia

 Rusia - Ministerul Justitiei

Cinci ONG-uri ruseşti, între care Memorial, cea mai importantă organizaţie de apărare a drepturilor omului în Rusia, au fost înregistrate luni de Ministerul Justiţiei drept „agenţi străini”, relatează AFP.

ONG-urile ruseşti Memorial, Agora, Verdict Public, Avocaţi pentru libertate şi drepturi constituţionale (Jurix) şi grupul pentru apărarea mediului Ekozaşita efectuează „activităţi politice” şi beneficiază de fonduri din străinătate, ceea ce justifică înregistrarea lor în calitate de „agenţi străini”, a explicat Ministerul rus al Justiţiei într-un comunicat redat de agenţia de presă RIA Novosti.

Trei ONG-uri – Memorial, Jurix şi Verdict Public – au anunţat că resping acest calificativ, care are o conotaţie negativă în Rusia, fiind aplicat în anii 1970 şi 1980 opozanţilor acuzaţi că ar fi în serviciul Occidentului.

„Determinarea autorităţilor ruse de a decima organizaţiile societăţii civile independente rămâne de neclintit”, a denunţat într-un comunicat John Dalhuisen, care se ocupă de Europa şi Asia Centrală pentru ONG-ul Amnesty International.

La sfârşitul lui martie, preşedintele rus Vladimir Putin a pledat în favoarea revizuirii legii privind organizaţiile neguvernamentale, adoptată în 2012 după revenirea sa la Kremlin, care obligă ONG-urile ce beneficiază de finanţări străine şi au activitate politică să se înregistreze ca fiind „agenţi străini”.

C.A.