16.6 C
București
marți, 11 mai 2021 - 12:48

Ciclonul Phailin a atins coasta de est a Indiei. Mai mulți morți și un milion de persoane evacuate

Ciclonul Phailin a atins coasta de est a Indiei. Mai mulți morți și un milion de persoane evacuate

Ciclonul Phailin, cel mai puternic ciclon din India din ultimii 14 ani,  a atins sâmbătă coasta de est a țării, cu rafale de vânt atingând până la 200 de kilometri pe oră, mai multe persoane pierzându-și viața și circa un milion fiind evacuate de pe coastă, relatează AFP.

“Avem confirmarea a trei decese (în statul Orissa)”, a declarat duminică, pentru AFP, Pradipta Kumar Mohapatra, responsabilul de operațiunile de salvare din acest stat, unde aproximativ 860.000 de persoane au fost evacuate.

Alte o sută de mii de persoane din statul vecin Andrah Pradesh au fost de asemenea evacuate, au precizat sâmbătă, autoritățile.

Anterior, o sursă guvernamentală a evocat un număr de șase morți în total, în Orissa și Andrah Pradesh, statele cel mai afectate de ciclon.

Ciclonul a atins oraşul de coastă Gopalpur, în statul Odisha, imediat după ora locală 21.00 (18.30, ora României) şi urmează să străbată o fâşie de coastă de 150 de kilometri în următoarele şase ore, a anunţat un reprezentant al serviciilor meteorologice indiene.

“Foarte violentul ciclon Phailin a început să atingă coasta în apropierea oraşului Goalpur. Viteza înregistrată a rafalelor de vânt este de 200 de kilometri la oră”, a declarat L.S. Rathore, directorul serviciilor meteorologice indiene, într-o conferinţă de presă.

Ministrul de interne, Sushilkumar Shinde, a subliniat sâmbătă că operațiunile de evacuare s-au derulat înainte de venirea ciclonului, reprezentând una din cele mai importante acțiuni de deplasare a unei populații organizată vreodată în țară.

În Bengalul de Vest, statul vecin, hotelurile de coastă au fost evacuate.

La Gopalpur, în zona de coastă, femei şi copii au fost primii adăpostiţi în şcoli, adăposturi de urgenţă şi clădiri publice, unde li s-a oferit hrană.

India şi Bangladeshul sunt afectate frecvent, în perioada aprilie-noiembrie, de cicloni care se dezvoltă în Golful Bengal.

C.A.