19 C
București
marți, 18 mai 2021 - 19:43

CIA este acuzată de spionarea Senatului american

spot_img

 CIA

CIA este vizată de o anchetă internă pentru că ar fi spionat colaboratori ai Senatului în timp ce aceştia anchetau asupra programului secret şi controversat privind “tehnicile dure de interogare”, a confirmat Senatoarea democrată Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei pentru Informaţii, informează AFP.

Dianne Feinstein a confirmat că Inspecţia generală a CIA a deschis o anchetă, conform dezvăluirilor făcute marţi de New York Times. “Inspectorul general se interesează de situaţie”, a precizat aceasta pentru jurnalişti.

Potrivit New York Times, ancheta a fost deschisă după ce aleşi americani s-au plâns că unii dintre colaboratorii lor care anchetau asupra programului secret şi controversat privind “tehnicile dure de interogare” au fost supravegheaţi de CIA.

Cotidianul citează un oficial anonim care afirmă că CIA a reuşit să pătrundă în reţeaua informatică a Senatului care era utilizată de aceşti colaboratori în vederea redactării unui raport confidenţial pe care Comisia l-a aprobat într-o şedinţă cu uşile închise în decembrie 2012.

Conform raportului de 6.000 de pagini ( rezultatul a trei ani şi jumătate de anchete), tehnicile dure de interogare, precum simularea înecului, nu au condus la informaţii care să permită localizarea lui Osama Ben Laden, ucis în 2011, în Pakistan. Raportul nu a fost declasificat până în prezent.

C.A.