marți, 20 octombrie 2020 - 5:47

CIA descria în 2007 cu lux de amănunte actuala pandemie de coronavirus: Pandemia finală – „încoronarea”. FOTODOCUMENT

La Iași, nu mai există locuri la ATI. Spitalul lui Tătaru nu poate fi utilizat

Toate paturile de Terapie Intensivă din municipiul Iaşi care tratează bolnavi de Covid-19 sunt ocupate, şefii sistemului sanitar ieşean căutând soluţii pentru internarea cazurilor...

Managerul Spitalului Timișoara îndemna românii să aleagă politic, acum se teme că medicii vor alege pacienții

Managerul Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara, Cristian Oancea, cel care îndemna românii să meargă la vot, susține că, în actualele condiții, medicii vor ajunge...

Restricțiile în Capitală, modificate radical de Comitetul pentru Situații de Urgență

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență emite o a doua hotărâre, în cursul aceleiași seri, modificând-o pe prima în mod substanțial. Creșele și after...

Iohannis: Autoritățile au și greșit, dar nu e haos

Președintele Klaus Iohannis a admis, luni seara, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile centrale au luat măsuri bune, dar au făcut și...

În 2009, istoricul și jurnalistul Alexandre Adler a elaborat la o lucrare care acum se constată că a fost premonitorie. Cartea prezintă date dintr-un raport al CIA cu titlul „Cum va fi lumea în 2025”, în care era descrisă ipoteza unei pandemii, cu detalii care se regăsesc acum în actuala criză de sănătate.

Într-un interviu redat de publicația Corse Matin (Corsica Dimineața), Alexandre Adler explică raportul pe care l-a prezentat în carte.

  • Cum a apărut proiectul de publicare a traducerii rapoartelor CIA

CIA, de foarte mult timp, a colectat informații geopolitice, a prezentat ipoteze și apoi a informat în mod confidențial o parte din opinia care o interesa, în special directorii de ziare.

Ulterior, CIA a publicat o parte din aceste rapoarte pentru public. CIA nu mai avea ca obiectiv o elită mică, ci publicul larg. Americanii au considerat că CIA le vorbea direct. Așa a apărut și ediția franceză.

Nicole Lattès, pe atunci directorul general al Robert Laffont Publishing, a devenit interesată pentru prima dată. Ea m-a rugat să citesc traducerea franceză a rapoartelor și apoi să adaug un comentariu pe baza a ceea ce citisem. Așa m-am alăturat acestui proiect păstrându-mi mintea critică.

  • În același raport, specialiștii vorbesc, printre agenții patogeni, despre coronavirusul SARS.

Îmi amintesc că raportul numea virusul „corona”, deoarece simboliza pandemia finală, încoronarea.

Părea atât de serios încât am crezut că nu va mai fi. Prin urmare, menționez pandemia în textul la care faceți referire, scris în 2009 și care previzualizează lumea în 2025.

Probabilitatea unei lovituri mari a fost evidentă și ar fi fost necesar să se ia măsuri de precauție, pentru păstrarea vaccinurilor, medicamentelor. A fost o atitudine mai prudentă, cu siguranță și mai scumpă, care ar fi trebuit să fie observată. Ca să fiu complet sincer, nu am acordat atenție după ce am scris acest text.

„Virusul Corona simbolizează pandemia finală, gloria care încununează”

  • În ciuda tuturor acestor detalii premonitorii, de ce nu am fost mai bine pregătiți pentru apariția acestui virus?

Pentru că am fost în ideea absolut dominantă și din care Emmanuel Macron este un purtător de cuvânt, a fost necesar să încercăm să controlăm costurile sănătății. Și aceste economii, pe care nimeni nu le-a contestat, nici măcar nu le recunosc, revin la noi.

În plus, viteza procesului de globalizare a fost subestimată complet. Apariția masivă a turiștilor chinezi sau ruși în Franța a fost un indicator. Această imigrație turistică a fost un fenomen nou care mi-a luat respirația.

Am înțeles că globalizarea nu a fost un cuvânt gol. Tom Clancy în romanul său, dar și CIA în rapoartele sale, au prevăzut că aceste fluxuri turistice vor deveni vectori pentru răspândirea unui virus.

Alții au ridicat semnalul de alarmă cu privire la apariția acestor fenomene de masă.

  • În analiza sa, CIA nu subliniază și pericolele globalizării?

Absolut, acesta este și motivul pentru care am fost în conformitate cu raportul CIA care a argumentat deja, la vremea respectivă, o mai mică dependență.

Guvernele americane au decis să investească mult în noile tehnologii și să externalizeze producția farmaceutică curentă, obținută la un preț mai mic pe piața asiatică.

În analiza sa, CIA consideră că acest lucru nu este înțelept. Agenția a crezut că, în cazul unei pandemii, gândindu-se în special la Ebola, Statele Unite vor fi, pe de o parte, șantajate de China, iar pe de altă parte, vor fi expuse riscului de lipsă în perioadele de criză.

Deci, cu siguranță, am găsit vaccinul Ebola mai repede decât se aștepta. Dar vaccinul Covid-19, încă nu l-am găsit.

  • În previziunile sale alarmante, CIA proiectează zeci sau chiar sute de milioane de decese. Este acest lucru plauzibil în starea actuală a pandemiei?

Cred că aceste previziuni sunt supraestimate și că, din fericire, nu vom ajunge la acest bilanț. Poate că au vrut să ne sperie și au avut dreptate să se gândească la ce e mai rău.

  • De asemenea, este menționat dezechilibrul ordinii mondiale. Conflictele interne sau transfrontaliere sunt legate de pandemie care amenință să destabilizeze lumea?

Mi se pare foarte exagerat. Nu cred. Când apar nevoi evidente, cred că, de exemplu, nevoia de măști, este evident că poate exista concurență și Franța tocmai a fost o victimă.

Dar la sfârșitul sfârșitului, producția începe din nou și se va sfârși prin a da măști îngrijitorilor și apoi întregii populații. La fel pentru teste. Vom ajunge acolo, dar este nevoie de puțină răbdare. Și, mai presus de toate, nu este bine să-i lași pe panicarzi, pe lași să vorbească.

  • Odată ce vom fi depășit epidemia, ce lecții sociale, economice și comerciale ar trebui să învățăm?

Cred că am mers prea departe și prea repede în globalizare. Asta nu înseamnă că antiglobalizarea este răspunsul. Trebuie să ne gândim la o modelare mai moderată.

Anumite regiuni ale lumii trebuie să se îndrepte spre o mai mare autonomie. Din acest punct de vedere, coordonarea europeană este absolut necesară. Suntem o zonă prea mică a planetei pentru a refuza unificarea. Dar trebuie să fie motivat și rezonabil.

Sănătatea publică, în special, trebuie să facă obiectul unor măsuri de precauție mult mai importante. Criza de sănătate ne arată că acesta este un imperativ mai important decât alții. Trebuie să încercăm să nu acordăm prioritate raționamentului contabil, chiar și atunci când este atractiv. Reducerile legate de costurile crescute devin acceleratoare în perioade de criză.

Raportul din 2007 detaliază amenințarea pandemiei

În centrul cărții de 310 pagini, prefațată de Alexandre Adler, care traduce rapoartele CIA, regăsim un text scurt la paginile 256 și 257.

Capitolul este intitulat „posibilul focar al unei pandemii globale” și detaliază cu precizie izbitoare riscurile legate de apariția și răspândirea exponențială a unui nou virus, până în 2025.

„Apariția unei noi boli respiratorii virulente, extrem de contagioasă, pentru care nu există un tratament adecvat, ar putea declanșa o epidemie globală”, se menționează. În analizele lor geopolitice, experții americani în informații aveau în vedere o criză de sănătate pe care nimeni nu a văzut-o totuși.

„Experții consideră că tulpinile puternic patogene ale gripei aviare, cum ar fi H5N1, sunt probabilitatea candidaților la acest tip de transformare, dar alți agenți patogeni, cum ar fi SARS coronavirus și diferite tulpini de gripă, au aceleași proprietăți” , detaliază raportul.

Coronavirus, boli respiratorii, China: totul este acolo

Dar asta nu este totul. Ca un semn că experții au planificat aproape totul, apariția virusului este descrisă până în regiunea sa de apariție.

„Dacă se declară o boală pandemică, aceasta va fi, fără îndoială, într-o zonă dens populată, cu apropiere între oameni și animale, așa cum există în China și în Asia de Sud-Est, unde populațiile trăiesc în contact cu animalele”.

Scenariul catastrofal, analizat și scris în 2007 în Statele Unite, înainte de publicarea sa în Franța în 2009, se dovedește a fi unul cu o precizie de-ți îngheață sângele în vine.

„Ar fi nevoie de câteva săptămâni pentru ca laboratoarele să furnizeze rezultate finale care confirmă existența unei boli susceptibile de a muta într-o pandemie (…), continuă raportul. În ciuda restricțiilor asupra călătoriilor internaționale, călătorii cu puține sau fără simptome ar putea duce virusul pe alte continente. Din ce în ce mai mulți pacienți sunt raportați, cazurile noi apar în fiecare lună. Lipsa unui vaccin eficient sau a unei imunități în restul lumii ar expune populațiile la contagiune”.

Analiza se încheie cu prognoze catastrofale pentru sănătatea populației, prezicând zeci de milioane de decese. O evaluare revizuită în jos de Alexandre Adler, așa cum am menționat mai sus.

Alexandre Adler recomandă păstrarea vaccinurilor

„Puțin mai probabil, este de menționat transmiterea unei boli infecțioase fără un vaccin cunoscut din Africa în restul lumii, o ipoteză inspirată de apariția virusului Ebola. După cum precizează în interviul acordat lui Corse-Matin, Adler recomanda deja, în 2009, să se ia măsuri pentru a lupta împotriva acestor tulburări anunțate.

„Ca urmare a acestor noi amenințări, există atât de multe acțiuni tehnologice de supraveghere și protecție, precum stocurile de vaccinuri, care ar trebui luate în considerare în viitor”, avertiza el.

Evident, nu a fost ascultat.

Andi Topală

Noile restricții pentru București intră în vigoare în această noapte. Care sunt acestea

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului București s-a întrunit luni în şedinţă, pentru a constata rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 din...

Stare de asediu în capitala Europei. Belgia a pierdut controlul asupra pandemiei

Belgia introduce de luni, ora 23.59, starea de asediu, care cuprinde inclusiv o interdicție de deplasare pe timpul nopții. Belgia pierde controlul asupra celui...

Eurostat: România a înregistrat în august cea mai mare creștere din UE în construcții

Lucrările de construcţii în România au înregistrat o creştere de 12,4%, în luna august 2020 comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, acesta fiind...

De marți, masca va fi obligatorie în București, în toate spațiile

Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică seară că masca va deveni obligatorie în toate spațiile publice deschise și închise din București, după ședința de...

Orban despre candidatul penal al PNL de la Olt: Nu încalcă criteriile de integritate ale partidului

Premierul Ludovic Orban a venit cu precizări privind o parte din candidații PNL la alegerile parlamentare care au probleme cu legea, putând fi considerați...