22.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 11:31
No menu items!

CIA ar fi torturat suspecţi al-Qaida „până în pragul morţii” prin metode „medievale, inimaginabile”

spot_img

Cotidianul britanic Daily Telegraph a precizat că agenţia americană de informaţii CIA a torturat suspecţi al-Qaida „până în pragul morţii”

tortura

Agenţia americană de informaţii CIA a torturat suspecţi al-Qaida „până în pragul morţii”, relatează luni cotidianul britanic Daily Telegraph, citând surse din domeniul securităţii, transmite AFP.

Cel puţin doi suspecţi, printre care şi presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie 2001, Khaled Sheikh Mohammed, au fost supuşi unor metode de tortură mult peste simularea înecului recunoscută de CIA, scrie ziarul, potrivit căruia Senatul american urmează să publice în curând un raport pe această temă, care va şoca opinia publică.

Nu se mulţumeau să verse apă pe capul lor sau printr-o ţesătură. Ei îi menţineau sub apă până în pragul morţii, în prezenţa unui medic, pentru a se asigura că nu merg prea departe„, adaugă publicaţia, citând una dintre sursele sale.

Conform unei alte surse citate de ziar, acest tratament i-a fost aplicat lui Khaled Sheikh Mohammed, în prezent încarcerat la centrul de detenţie de la baza navală americană Guantanamo, din Cuba, precum şi unui cetăţean saudit suspectat că a instigat la comiterea atentatului cu bombă împotriva USS Cole, în largul Yemenului, în anul 2000, acesta fiind de asemenea deţinut la Guantanamo.

Au folosit metode medievale, inimaginabile pentru oameni„, a adăugat sursa, care ar cunoaşte detalii din dosare clasificate.

D.M.