3 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 7:39

CIA a dat mită unor oficiali în cazul închisorilor secrete. Acuzațiile implicite duc spre România

spot_img

Banii s-au dus la cele mai înalte niveluri ale Guvernului

President George W Bush visits CIA Headquarters, March 20, 2001.

Raportul publicat marți de Senatul SUA în legătură cu metodele și închisorile secrete ale CIA, coroborate cu sursele citate de Washington Post, duc la concluzia că agenția americană a mituit oficiali din România cu sume între 2 și 18 mil. $ pentru a le obține colaborarea.

Varianta publică a raportului cenzurează localizarea centrelor de detenție secrete și le identifică prin coduri-culoare. Publicația americană Washington Post s-a folosit de indicii din interiorul raportului și de surse din sistemul de securitate și a decodat harta centrelor, pe care România apare ca țară-gazdă pentru ”Centrul de detenție negru” (Detention Site Black).

Un pasaj al raportului arată că, în 2003, în statul în care a existat ”Detention Site Black”, Agenția Centrală de Informații – CIA a dat bani ”până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului” pentru a-și asigura ”cooperarea și sprijinul”.

”În 2003, Sediul Central al CIA a cerut Stației CIA din (…) să identifice căi de sprijin pentru (…) în (…) pentru a le demonstra lui (…) și celor mai înalte straturi ale Guvernului [țării, blurat] că apreciem mult cooperarea și sprijinul lor pentru programul de detenție. Stația a răspuns cu o listă de nevoi de (x) milioane de dolari. Sediul central al CIA a transmis Stației cu (y) milioane de dolari mai mult decât s-a cerut pentru scopurile acestei finanțări. Deținuții CIA au fost transferați la Detention Site Black din statul (…) în toamna anului 2003”, se arată în raport.

În 2003, guvernul României era condus de Adrian Năstase.

În dreptul cifrelor, este blurat un singur caracter, din punctul de vedere al spațiului de redactare. Asta înseamnă că suma trimisă de CIA (x+y) variază între 2 și 18 milioane de euro.

hartawpost

raport CIA

Rezumatul de 525 de pagini al anchetei aduce detalii șocante despre modalitățile de detenție și de tortură pe care le-a folosit CIA în lupta împotriva terorismului de după 11 septembrie 2011, metode care s-au dovedit ineficiente și care au pus la îndoială valorile democratice promovate de SUA.

Autoritățile americane au folosit centre de detenție în afara SUA pentru a nu încălca legislația internă. Încă din urmă cu 10 ani, au apărut acuzații potrivit cărora România ar fi găzduit un astfel de centru.