10.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 13:37

Christine Lagarde, șefa FMI: ”Am greșit. Trebuie să stau în genunchi?”

spot_img

Prognozele greșite ale instituției financiare au generat iritare la Londra

christine-lagarde

Fondul Monetar Internațional a subestimat performanțele economiei Marii Britanii atunci când a criticat programul de austeritate al Guvernului de la Londra, a afirmat Christine Lagarde, directorul general al instituției.

”Noi am greșit”, a spus Lagarde, într-un interviu pentru BBC. ”Am recunoscut. În mod clar, încrederea care a rezultat din politicile economice adoptate de guvern ne-a surprins pe mulți”, a adăugat Lagarde.

În urmă cu un an, Oliver Blanchard, economistul-șef al FMI a spus că tăierile de buget făcute de Londra sunt similar cu ”a te juca cu focul”. În aprilie 2014, FMI a prognozat că economia Marii Britanii va crește cu 2,9%, cel mai mare ritm din G7 – grupul celor mai dezvoltate state ale lumii.

În interviul de la BBC, jurnalistul Andrew Marr a instistat și a întrebat-o pe Lagarde dacă și-a cerut scuze față de ministrul de finanțe britanic George Osborne.

Lagarde a răspuns: ”Trebuie să stau în genunchi? Am spus foarte clar că am subestimat creșterea pentru Marea Britanie și că prognozele noastre au fost contrazise de realitatea evoluțiilor economice”.

Economia Marii Britanii are o perspectivă pozitivă, pe baza creșterii investițiilor și a consumului.

Numele lui Christine Lagarde, fost ministru de finanțe al Franței, este vehiculat ca o variantă pentru preluarea președinției Comisiei Europene, după finalizarea mandatului lui Jose Manuel Barroso, în noiembrie 2014.

V.B.