9.5 C
București
marți, 21 martie 2023 - 3:45
No menu items!

Chiulangiii, traseiştii şi penalii, candidaţi la parlamentare

spot_img

Chiulangii, traseişti şi cercetaţi penal. Aşa arată mulţi dintre viitorii candidaţi la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a publicat vineri o statistică potrivit căreia 8% (24) dintre parlamentari din mandatul 2004 – 2008 ce recandidează la alegerile din 9 decembrie 2012 şi-au schimbat colegiul/circumscripţia în care candidaseră în 2008 fiind, din punctul de vedere al IPP, candidaţi nomazi. 67% dintre aceştia aparţin Alinaţei USL, restul, PDL.

Circumscripţia cu cele mai multe schimbări de candidaţi este Bucureștiul, unde lideri importanți ai USL precum: senatorul Titus Corlăţean PSD, deputatul Eugen Nicolăescu PNL, Gabriel Oprea UNPR, deputatul Călin Popescu Tăriceanu PNL, candidează pentru un mandat de senator sau deputat, arată IPP într-un comunicat remis redacţiei Sursa Zilei. De cealaltă parte, lideri ai PDL care au schimbat colegiile sunt Vasile Blaga, preşedintele PDL recandidează pentru un post de senator în circumscripţia Timiş, deputata PDL Elena Udrea aleasă în Bucureşti recandidează într-un colegiu din circumscripţia Neamţ. Alte nume sonore ce au schimbat circumscripţia sunt şi deputatul PDL de Argeş – Cristian Boureanu recandidează în circumscripţia Giurgiu, Senatorul PNL ales în Bucureşti – Crin Antonescu, preşedinte al PNL recandidează în circumscripţia Teleorman, senatorul PSD de Bihor Petru Filip (membru în PDL până în mai 2012) recandidează în Vrancea. Circumscripţiile cu cele mai puţine modificări în ceea ce priveşte parlamentarii ce recandidează sunt: Alba, Arad, Gorj, Ialomişa, Mureş şi Vâlcea.

Au votat cu două mâini şi acum vor din nou în Parlament

Patru dintre parlamentarii care au fost surprinşi de jurnalişti votând în plen atât cu propria cartelă cât şi cu cea a altor colegi şi care au fost sancţionaţi de către Camera Deputaţilor cu interzicerea participării la lucrările Camerei pentru o zi, dar recandidează sunt: Vasile Berci – PNL candidat în circumscripţia Maramureş – colegiul 7, Ciprian-Florin Luca – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripţia Arad, Valentin Rusu – PNL (în PDL până în luna aprilie a.c) şi colegiul 4 circumscripţia Caraş-Severin şi Ioan Stan – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripţia Suceava. 

Nouă penali candidează din nou

Pentru 22 de parlamentari din mandatul 2008 – 2012 s-a dispus trimiterea în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie; 9 dintre aceştia recandidează. Precizăm însă că procesele acestora sunt în curs de judecare iar până la finalizare, senatorii şi deputaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie: Senatorul PC Mircea Marius Banias – PC, Senatorul UNPR Nicolae Dobra, Deputatul PNL Relu Fenechiu, Marian Ghiveciu deputat PSD, deputat Monica-Maria Iacob-Ridzi candidează din partea PPDD, senatorul PSD Miron Mitrea, senatorul Dan Voiculescu – PC, Teodor Atanasiu PNL şi deputatul UDMR Laszlo Borbely.  Astfel, deputatul Florin Costin Pâslaru este unul dintre deputaţii declaraţi în acest mandat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate datorită angajării fiului său la biroul parlamentar de circumscripţie, ulterior acesta a fost  declarat incompatibil şi de către Tribunalul Galaţi. Cu toate acestea, domnia sa recandidează deoarece a câştigat recursul făcut la Curtea de Apel Galaţi şi, astfel, rămâne în cursa pentru alegerile parlamentare. Precizăm că Magistraţii Curţii de Apel Galaţi i-au admis recursul la hotărârea Tribunalului de anulare a deciziei BEJ prin care îi fusese admisă noua candidatură.

Crin Antonescu, în topul absenţilor în Parlament

Parlamentari cu procente record la absență, cel puțin la nivelul voturilor finale din plen, recandidează, anume: Senatorul PNL Crin Antonescu cu 11% prezenţă la voturile finale electronice exprimate în plen pe tot mandatul 2008 – 2012,  Senatorul PNL Ioan Ghişe – 18%, Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc cu 30% prezenţă sau Deputatul PNL Relu Fenechiu cu 36%.

Marin Bobeş, parlamentarul cu cele mai puţine idei

Parlamentarii cu cele mai puține inițiative legislative înregistrate, în cursul mandatului 2008 – 2012 dar și cu o eficiență legislativă redusă, dar care recandidează sunt: Deputatul Marin Bobeș, PSD cu 7 inițiative legislative înregistrate în mandatul 2008 – 2012 dintre care 0 devenite legi, deputatul PSD Bogdan Nicolae Niculescu-Duvăz cu 8 inițiative legislative înregistrate în actualul mandat dintre care 1 devenită lege, senatorul Petru-Şerban Mihăilescu, UNPR cu 11 inițiative legislative înregistrate însă devenite legi în aceste mandate precum și senatorul Varujan Vosganian, PNL cu 15 inițiative legislative însă 0 devenite legi.

Afaceriştii şi bogaţii, deţin supremaţia

Cei mai mulţi dintre candidaţii noi propuşi de USL provin din mediul de afaceri, fiind administratori sau director de companii private. Din contră, candidaţii PDL sunt mai degrabă persoane din instituţii centrale sau locale, foşti prefecţi, preşedinţi sau vicepreşedinţi de consilii judeţene, primari, directori de întreprinderi de stat, consilieri locali, etc. Pe listele cu candidaţi am întâlnit şi foşti experţi parlamentari, persoane ce au lucrat împreuna cu parlamentarii din acest mandat. În ceea ce priveşte averile declarate de către candidaţi am putut constata că majoritatea deţin investiţii imobiliare cu precădere în terenuri, case. Sunt declarate de asemenea şi un număr mare de datorii fie la bănci, fie la persoane fizice. ”Un alt aspect care ne-a atras atenţia este numărul mare de împrumuturi pe care le-au dat candidaţii, împrumuturi în nume personal, unor persoane fizice dar şi firmelor, în special celor pe care le şi administrează/conduc. Vrem să atragem atenţia asupra faptului că unii candidaţi, directori de firme private, declară venituri salariale extrem de mici (în jur de 1.000 – 1.200 lei/lunar) însă apar ca fiind creditorii acelor firme cu sute de mii de lei”, spune IPP în comunicat. (C.C)