9.4 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 6:13

Chirițoiu: Producătorii de energie verde și cei de gaze off-shore pot fi exceptați de la obligația de a trazacționa pe bursă

spot_img

Consiliul Concurenței este dispus să accepte exceptarea producătorilor de energie regenerabilă și a celor de gaze din Marea Neagră de la regula privind obligația de tranzacționare pe bursă, a declarat, luni, Bogdan Chirițoiu, președintele instituției, citat de Agerpres.

“Problema pe care o avem în România este că producătorii mari de electricitate pe care îi avem sunt de stat și pe firmele mari de stat le suspectăm de corupție. De aici și interdicția ca aceste companii să poată face contracte bilaterale pe termen lung, pentru că ne e frică de cum le-ar face, ce s-ar întâmpla cu aceste contracte dacă lăsăm marii producători de stat să le încheie”, a spus Chirițoiu.

El s-a referit la faptul că legislația obligă toți producătorii de energie să vândă electricitatea disponibilă pe bursă, după scandalul legat de contractele bilaterale cu așa-numiții “băieți deștepți” din energie, ceea ce îi afectează puternic pe producătorii din surse regenerabile, în special pe cei mici.

Chirițoiu susține, însă, că ar sprijini o inițiativă de exceptare a micilor producători de la această regulă generală.

“Această obligație de a tranzacționa pe bursă o impunem și operatorilor privați. Nu reușim să separăm problema marilor producători de stat de restul industriei și pedepsim pe toată lumea cu lucruri care nu sunt neapărat economic raționale. Mi se pare normal să facem exceptări pentru micii producători. Trebuie să vedem ce înseamnă mici, ce capacitate, pentru a face exceptări, pentru că nu toată lumea poate să tranzacționeze pe bursă și-și poată face un departament de trading. Este un ansamblu economic adaptat pentru marii jucători. Deci din partea mea a existat și va exista toată deschiderea să găsim exceptări acolo unde această regulă generală nu are sens”, a precizat oficialul Consiliului Concurenței.

Acesta a mai spus că este dispus să accepte și o excepție pe piața gazelor, unde, de asemenea, există intenția de a obliga producătorii să vândă pe bursă 70% din producție, ceea ce ar afecta proiectele de explorare și extracție a gazelor din Marea Neagră (off-shore).

“Nu mă opun nici ideii de a face exceptări pentru investițiile în regenerabile, așa cum am spus că suntem de acord și cu exceptări pentru offshore la gaze, dacă ni se spune că investițiile în offshore sunt de altă natură decât cele din onshore, nu am nimic împotrivă să creăm o regulă specială pentru off-shore. Oriunde nu avem firme mari de stat, trebuie să arătăm flexibilitate. Pe de altă parte, pe bună dreptate, încă nu avem suficientă încredere în calitatea guvernanței în marile firme de stat, ca să le lăsăm libere să se comporte ca orice actor de pe piață”, a continuat Chirițoiu.

T.S.