4.4 C
București
miercuri, 1 februarie 2023 - 15:21
No menu items!

Chirițoiu: Consiliul Concurenței va demara o anchetă sectorială axată pe medicamentele fără rețetă

spot_img
Consiliul Concurenței va începe o anchetă sectorială axată pe medicamentele eliberate fără rețetă și va va iniția în acest an două proiecte noi – Monitorul Carburanților și Big Data, a anunțat președintele autorității, Bogdan Chirițoiu, citat de News.ro.
”În ceea ce privește prioritățile, în 2018, ne propunem să finalizăm cazuri de încălcare a legislației de concurență din domenii importante – asigurări, comerț alimentar, transport de gaze naturale – și anchetele sectoriale privind sectorul bancar, comerțul cu amănuntul al combustibililor și domeniul gazelor naturale. În domeniul farmaceutic, vom iniția o anchetă sectorială axată pe medicamentele eliberate fără rețetă. (…) Similar Monitorului prețurilor alimentelor, lansat în 2016 și care va fi extins în 2018, Monitorul carburanților va permite crearea unei platforme de monitorizare și comparare a prețurilor combustibililor auto. Acest lucru va accentua concurența între companiile de pe această piață, ceea ce va avea efecte benefice asupra prețului carburanților, dar și asupra calității acestora, serviciilor oferite în stațiile de distribuție a carburanților etc”, a anunțat Chirițoiu, la prezentarea raportului pentru 2017.
 
Alte declarații de la prezentarea raportului:
  • Proiectul Big Data va facilita identificarea cartelurilor în domeniul achizițiilor publice, pe de o parte, și va permite definitivarea informatizării interne a Consiliului Concurenței, pe de altă parte.
  • Începând din acest an, în cadrul Consiliului Concurenței va funcționa Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval, organism înființat la sfârșitul anului 2017 ca urmare a recomandărilor OCDE din cadrul Raportului privind analiza legislației în vigoare în trei sectoare cheie ale economiei și impactul acesteia asupra mediului concurențial. Acest organism va asigura condiții nediscriminatorii de acces a agenților economici în cadrul porturilor și va combate posibilele abuzuri în acest domeniu, revitalizând industria de transport naval.
  • Pentru Consiliul Concurenței, 2017 a fost un an deosebit, marcat pe de-o parte de o activitate intensă, iar pe de altă parte de aniversarea a 20 de ani de aplicare a Legii concurenței în țara noastră. În anul 2017 am inițiat investigații în domenii importante cum sunt cel al energiei – potențiale abuzuri de poziție dominantă privind racordări la rețele – sau cel al serviciilor financiare. Pentru prima dată, investigațiile au trecut granițele țării, s-a apelat la sprijinul colegilor din Marea Britanie pentru a obține informații inclusiv de la sediile din Londra ale companiilor investigate.
  • În 2017, autoritatea de concurență a inițiat cele mai multe investigații privind posibile carteluri și abuzuri de poziție dominantă din istoria instituției, reprezentând 89% din totalul procedurilor declanșate. Consiliul Concurenței are în curs de derulare o investigație pe piața comercializării echipamentelor agricole, în care sunt implicate și fonduri europene. Posibila excludere abuzivă de pe piață a medicamentelor generice face obiectul unei alte investigații derulate în prezent. În plus, autoritatea investighează practic toată piața lemnului, licitațiile prin care se achiziționează lemn, în special de la Romsilva. ”
  • În 2017, valoarea totală a amenzilor impuse de Consiliul Concurenței a fost de 123,1 milioane de lei (aproximativ 27 milioane de euro). Comparativ, bugetul pe care instituția l-a primit din fonduri publice în 2017 a fost de 47,1 milioane de lei (aproximativ 10,3 milioane de euro). Cea mai mare amendă din 2017, de circa 15,8 milioane de euro, a fost aplicată cartelului de pe piața contoarelor de măsurare a energiei electrice. În acest caz, una dintre companiile implicate a aplicat pentru politica de clemență și a adus dovezi privind existența faptelor anticoncurențiale, obținând astfel imunitate la amendă. Tot în acest caz, a fost sancționată pentru prima dată o companie organizatoare de licitații publice, Electrica SA, pentru că angajați ai săi au facilitat realizarea cartelului. Aceste înțelegeri au condus la costuri suplimentare pentru consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică, iar Consiliul Concurenței va colabora cu Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru recuperarea prejudiciului. Pentru al treilea an consecutiv, Înalta Curte de Casație și Justiție a soluționat irevocabil în favoarea Consiliului Concurenței, toate dosarele privind amenzile aplicate.
  • Cele mai importante intervenții ale Consiliului Concurenței finalizate în anul 2017 conduc la economii pentru consumatori cuprinse între 284 și 509 milioane de lei (aproximativ între 63 și 113 milioane de euro) generate din activitatea în domeniului controlului concentrărilor economice și al înțelegerilor anticoncurențiale.
T.S.