8.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 17:11
No menu items!

Chinezii relaxează politica demografică. ”Legea copilului unic” a fost modificată

spot_img

shanghai

China a aprobat sâmbătă o formă mai lejeră a ”legii copilului unic” și abolirea sistemului lagărelor de muncă, ca parte a reformelor propuse de regimul de la Beijing.

Conducerea Partidului Comunist a anunțat aceste măsuri luna trecută, după o reuniune care a trasat obiectivele pentru următorul deceniu.

Potrivit noii politici demografice, cuplurile vor putea avea doi copii, dacă unul dintre părinți a fost unicul copil în familie. Vechea formă a legii prevedea că un cuplu putea face al doilea copil, dacă ambii membri ai cuplului au fost singuri la părinți.

Planul a fost luat în calcul în urmă cu cinci ani, pe fondul îngijorărilor că limitarea sporului demografic pune în pericol creșterea economică și duce la o îmbătrânire rapidă a populației, cu consecințe financiare nesustenabile.

Rezoluția, aprobată formal de adunarea legislativă, le va permite autorităților locale să decidă când vor implementa aceste politici.

De asemenea, Parlamentul a aprobat abolirea sistemului de ”re-educare prin muncă”, înființat în 1957, care permite Poliției să îi trimită pe infractorii de drept comun în lagăre de muncă, pentru maximum 4 ani, fără a avea decizia vreunei instanțe. În realitate, acest regim de pedeapsă este folosit împotriva celor care contestă sistemul politic din China.

În prezent, China este cea mai populată țară din lume, cu aproximativ 1,35 miliarde de locuitori. Potrivit CIA Factbook, grupele de vârstă de la 0 la 24 de ani reprezintă 32% din populație, iar grupa de la 25 la 54 de ani reprezintă 46,7%.

Vlad Bârleanu