18.6 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 16:03

Chinezii de la CEFC, care dețin indirect Petromidia, preiau 14,16% din acțiunile Rosneft

Grupul CEFC China Energy, care în luna decembrie 2016 a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar la KazMunayGas International, va prelua o participație de 14,16% din acțiunile gigantului petrolier rus Rosneft de la un consorțiu compus din traderul elvețian Glencore și fondul de investiții Qatar Investment Authority, potrivit Reuters, citat de Agerpres. Această tranzacție va întări și mai mult parteneriatul energetic dintre Moscova și Beijing.

Într-un comunicat de presă, Glencore a precizat că CEFC va prelua acțiunile la un preț cu 16% peste valoarea medie înregistrată în ultimele 30 de zile de titlurile Rosneft. Finalizarea tranzacției depinde de obținerea tuturor aprobărilor necesare de către CEFC.

După această tranzacție, Glencore și Qatar Investment Authority, care anul trecut au preluat o participație de 19,5% din acțiunile Rosneft, vor mai deține doar 0,5% și, respectiv, 4,7% din acțiunile gigantului petrolier rus.

Rosneft este cea mai mare și mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul. Accesul la rezervele și capacitățile de rafinare ale Rosneft ar fi un pas important în strategia CEFC de a deveni un jucător important pe piața energetică internațională.

Guvernul rus, prin compania holding Rosneftegaz, deține 50% din acțiunile Rosneft, după ce, în luna decembrie a anului trecut, a vândut o participație de 19,5% din acțiunile Rosneft către Glencore și Qatar Investment Authority (QIA) în schimbul unei sume de peste 10 miliarde de euro. Un alt acționar important la Rosneft este grupul britanic BP, cu o participație de 19,75%.

În ultimii ani, CEFC China Energy s-a transformat dintr-un trader de petrol într-un conglomerat cu activități în domeniul energiei și finanțelor, iar tranzacția cu Rosneft va permite Chinei, al doilea mare consumator mondial de energie, să își extindă cooperarea cu Rusia, cel mai mare producător mondial de petrol.

Recent, vicepreședintele pentru dezvoltare corporativă și strategie al KMGI, Alexey Golovin, a declarat că firma chineză CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza achiziția unui pachet de 51% din acțiunile companiei petroliere române KMG International NV până în luna octombrie.

KazMunayGas International este prezent în 11 țări și deține rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și rețele de distribuție de carburanți (Rompetrol) în România, Bulgaria, Republica Moldova, Georgia, Franța și Spania.

T.S.