13 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 16:53
No menu items!

China ia în calcul importul de bovine și porcine din România

spot_img

China ia în calcul importul de bovine și porcine din România

Experţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) se vor întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanţi ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Chineză (AQSIQ), pentru a identifica oportunități de a importa bovine și carne de porc procesată, potrivit unui comunicat al instituției. Vizita va avea loc în perioada 22-31 iulie.

”În România, vor sosi două delegaţii ale AQSIQ, una dintre acestea pentru o documentare cu privire la posibilităţile de export de bovine vii pentru reproducţie şi producţie de lapte şi cealaltă  pentru verificarea unor unităţi de procesare a cărnii de porc şi a produselor din carne de porc, tot în vederea exportului acestor produse pe piaţa chineză”, se arată în documentul citat.

Cele două părți vor discuta despre legislaţia în domeniu, modul de prevenire al bolilor, modul de verificare în laboratoare şi cel de emitere al certificatelor sanitare veterinare.

Oficialii chinezi vor vizita Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene şi laboratoarele oficiale din cadrul acestora, ferme de bovine şi porcine, precum şi unităţi de abatorizare, de producţie şi procesare a cărnii de porc.

”ANSVSA, prin specialiştii săi, a stabilit un dialog direct cu  AQSIQ pentru a facilita relansarea exporturilor romaneşti de animale vii şi produse alimentare pe piaţa chineză şi pentru a veni în sprijinul  unui număr important de fermieri şi producători români de alimente de origine animală, care sunt interesaţi să exporte în această ţară”, se mai arată în comunicat.

Avantajele României, în ceea ce priveşte exportul de bovine, constau lipsa bolii vacii nebune (encefalopatia spongiformă bovină) şi în faptul că în China nu există rase de bovine producătoare atât de lapte cât şi de carne.

Primul pas a fost realizat prin aprobarea importului de material seminal bovin din România, la sfârşitul lunii decembrie a anului 2012, urmat de aprobarea importurilor  de piei brute şi de lână, în urma transmiterii de ANSVSA către AQSIQ a modelelor de certificate sanitare veterinare pentru export în Republica Populară Chineză.

La sfârşitul lunii august a acestui an, ministrul adjunct al AQSIQ, Wei Chuanzhong,  va efectua o vizita la Bucureşti, în vederea semnării unui Memorandum de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor, între autorităţile veterinare ale celor două ţări.

V.B.