27.4 C
București
joi, 30 iunie 2022 - 22:32
No menu items!

China depășește SUA la capitolul comerț internațional

spot_img

 China

Guvernul Chinei a transmis că, în mod ”foarte probabil”, a depășit SUA în ceea ce privește cifrele comerțului internațional, preluând primul loc din lume la acest capitol, după ce americanii au deținut supremația timp de mai multe decenii, potrivit BBC.

Potrivit celor mai recente date, comerțul total al Chinei a ajuns, în 2013, la 4,16 trilioane de dolari, cu un indice anual de creștere de 7,6%.

SUA nu a centralizat datele pentru tot anul, însă, în primele 11 luni, a înregistrat 3,5 trilioane.

China a devenit cel mai mare exportator în 2009, iar importurile au continuat să crească pe fondul expansiunii economice.

Totuși, exisă îndoieli asupra corectitudinii raportării cifrelor de export din partea Chinei. Există relatări că unii exportatori chinezi își ”umflă” cifrele de export pentru a putea scoate mai mulți bani din țară, ocolind restricțiile. Chiar și cu aceste ajustări, China a depășit SUA, potrivit mai multor economiști citați de BBC.

În prezent, SUA continuă să fie cea mai mare economie a lumii (PIB), China urmând să preia primul loc în 2019-2020, dacă se mețin tendințele din ultimii ani.

 Vlad Bârleanu