10.5 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 15:51
No menu items!

China a devenit al cincilea exportator mondial de arme

spot_img

China a devenit al cincilea exportator mondial de arme

China a devenit al cincilea exportator de arme din lume, cu 5% din comerţul mondial în acest sector, depășind Marea Britanie, conform unui raport publicat luni de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm.

Exporturile chineze de armament au crescut cu 162% în perioada 2008-2012, faţă de precedenţii cinci ani, 55% dintre ele mergând în Pakistan, care a devenit cel mai mare importator de armament chinez.

“Ascensiunea Chinei a fost determinată, în principal, de achiziţii importante de arme din Pakistan”, a declarat într-un comunicat Paul Holtom, director de cercetare la SIPRI.

În perioada 2008-2012, comerţul mondial de arme a marcat o creștere de 17% spre deosebire de precedenţii cinci ani, potrivit raportului, care adaugă că SUA şi Rusia au rămas principalii exportatori, cu 30% şi, respectiv, 26% din piaţă, urmate de Germania şi Franţa.

Într-un alt raport publicat luna trecută, SIPRI a arătat că austeritatea bugetară a determinat, în 2011, scăderea vânzărilor celor mai mari 100 companii de armament din lume, însă acest studiu nu a inclus şi China.

C.I.