China şi alte ţări din Asia sunt acuzate de cenzură mediatică

 liberatatea presei in china

În urma unei discuţii, purtate la Hong Kong, cu mai mulţi deţinători de bloguri chinezi, secretarul de stat american, John Kerry, a promis că va purta discuţii cu reprezentanţii guvernului chinez pentru a reduce controlul informaţiilor de pe internet.

Această vizită a lui John Kerry coincide cu momentul în care Guvernul Chinez şi alte ţări din Asia – Vietnam, Thailanda sau Japonia – sunt acuzate că au din ce în ce mai multe intervenţii asupra media şi că reduc libertatea presei.

“Reporteri fără Frontiere”, o asociaţie non-profit din Franţa, a publicat un studio anual care precizează faptul că, în anul 2014, au sesizat o creştere a cazurilor de autocenzură mediatică în presa din Asia. Reporteri, editori sau proprietari de trusturi media decid să nu publice informaţii deţinute despre putere pentru a evita să aibă probleme cu şefiilor sau chiar cu autorităţile.

Acest studio plasează China pe locul 175, din 180 de ţări monitorizate, şi acuză autorităţile acestei ţări că hărţuiesc jurnaliştii şi deținătorii de bloguri opozanţi puterii, cenzurăndu-le articolele apărute pe internet şi emit directive zilnice ziarelor şi televiziunilor de stat cu ce să transmit publicului.

Aceste practici s-au răspândit în mai multe ţări din Asia, spun cei de la “Reporteri fără Frontiere” deoarece influenţa economic şi politică a Chinei este încreştere.

Dacă regimul vietnamez devine din ce în ce mai dur în această privinţă cu multe arestări ale reporterilor înregistrate, iar Japonia îşi pierde locul de cea mai democratic ţară din Asia, uimitor, regimul despotic din Myanmar oferă mult mai multă libertate presei, fiind văzut ca un regim mult mai deschis către presă, faţă de guvernele din ţări ştiute ca fiind „democratice” ca Filipine, Singapore şi Malaysia.

Influenţa economică a Chinei asupra Hong Kong-ului, Macau sau Taiwan pune în pericol independenţa presei din aceste teritorii, spun aceeaşi jurnalişti de la “Reporteri fără Frontiere”.

 

G.T.

NICIUN COMENTARIU