13 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 19:30
No menu items!

Chiar pot câinii să îşi înţeleagă stăpânii?

spot_img

woman-and-dog

Mulţi stăpâni de câini insistă că există o legătură specială între ei şi patrupedele lor care au capacitatea de a ghici gânduri şi de a înţelege sentimentele celorlalţi. Însă, un nou studiu demonstrează că această legătură nu este atât de specială şi exclusivă.

Studiul realizat recent arată că că patrupedele se nasc cu abilitatea de a-i înţelege pe oameni, iar această abilitate a câinilor de a înţelege comportamentul uman nu depinde de dresaj.

Oamenii de ştiinţă au explicat că această capacitatea înnăscută este rezultatul împerecherii şi a selecţiei genetice. Această abilitate de a-i înţelege pe oameni se va dezvolta şi mai mult în viitor, spun cercetătorii.

Au fost analizați 24 de câini, unii dintre aceştia erau dresaţi, pe când alţii nu. În timpul experimentelor, oamenii de ştiinţă au monitorizat modul în care reacţionează câinii la comenzile nerostite ale oamenilor, precum indicarea unei locaţii. Rezultatele au arătat că reacţia câinilor la comenzile nonverbale nu depindea de dresaj, potrivit descopera.ro.

„Am descoperit că indiferent de nivelul său, dresajul nu conta. Ceea ce a contat şi a făcut diferenţa a fost persoana care le dădea comenzile, mai exact, important a fost dacă persoana era sau nu una cunoscută. Pe măsură ce cunosc anumiţi oameni, câinii le acordă acestora o mai mare atenţie, iar acest lucru înseamnă că, pe măsură ce oamenii în cauză le devin mai familiari, câinii pot citi şi prezice comportamentul uman cu o mai mare acurateţe”, a declarat dr. Clare Cunningham.

„Dacă aceste abilităţi pot fi transmise de la o generaţie la alta, atunci, în timp, câinii vor deveni din ce în ce mai pricepuţi la prezicerea comportamentului uman”, a mai adăugat aceasta.

„Câinii au fost selectaţi prin procesul de domesticire pentru a-i accepta pe oameni ca parteneri sociali, motiv pentru care ei înţeleg foarte bine comportamentul uman. Dacă aceste abilităţi pot fi transmise de la o generaţie la alta, atunci, în viitor vom vedea câini din ce în ce mai pricepuţi la prezicerea comportamentului omului”, a încheiat dr. Clare Cunningham.