15.9 C
București
luni, 27 septembrie 2021 - 4:49

Chişinău: Guvernul Filat II a căzut în parlament

spot_img

Chişinău: Guvernul Filat II a căzut în parlament
foto: tribuna.md

Parlamentul de la Chişinău a votat marţi moţiunea de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Vlad Filat.

Moţiunea a fost votată de 54 deputaţi, din fracţiunea Partidului Comuniştilor, de opoziţie, a Partidului Democrat şi câţiva deputaţi neafiliaţi, pentru adoptare fiind necesare 51 de voturi.

Potrivit legislaţiei, Filat urmează să prezinte în decurs de trei zile demisia guvernului în faţa preşedintelui Nicolae Timofti. Ulterior, şeful statului va iniţia consultări cu fracţiunile parlamentare pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Dacă în decurs de 45 de zile de la prima solicitare parlamentul nu va accepta vreun candidat, acesta poate fi dizolvat şi organizate alegeri parlamentare anticipate.

Până la numirea unui nou guvern, actualul cabinet de miniştri va îndeplini numai funcţiile de administrare a treburilor publice.

Vlad Filat a ocupat funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova din 25 septembrie 2009.

Actualul guvern este al doilea condus de Filat şi a fost învestit la 14 ianuarie 2011.

Vlad Filat este al doilea premier al Republicii Moldova ca longevitate, după Vasile Tarlev (2001-2008) şi este cel mai longeviv premier care a condus un guvern de coaliţie.

Acesta este al doilea guvern din istoria Republicii Moldova care a fost demis prin moţiune de cenzură, după guvernul Sturza, în 1999.

A.V.