10.4 C
București
joi, 23 septembrie 2021 - 11:04

Charlie Hebdo nu se lasă: Caricatură pe seama copilului sirian înecat

spot_img

Celebrul hebdomadar Charlie Hebdo, cunoscut pentru caricaturile făcute pe seama profetului Mahommed, care au dus la atentatele sângeroase din Franța, provoacă din nou revoltă în lumea arabă.

La opt luni de la atacul sângeros de la Paris asupra redacției revistei satirice Charlie Hebdo, în care au murit 12 oameni, caricaturiștii de la Charlie Hebdo au publicat în ultimul număr un desen satiric pe tema copilului sirian înecat în timpul valului de refugiați veniți pe mare.

Caricatura, sub titlul „Atât de aproape de țintă”, apare pe prima pagină, unde este scris „Bun venit imigranților!”, iar desenul îl prezintă pe copilul sirian Aylan Kurdi, zăcând pe plajă, cu fața în nisip. Lângă el apare un panou publicitar, în care apare un clovn cu mesajul: „PROMO! 2 meniuri de copii la preț de unu”, aluzie la reclamele pe care le fac lanțurile McDonald’s, având ca mascotă un clovn.

charlie hebdo_caricatura

Într-o altă caricatură apare Iisus Hristos mergând pe apă, iar deasupra sa scrie: „Dovada că Europa este creștină! Creștinii merg pe apă… copiii musulmani se îneacă!”.

Pe rețelele de socializare au apărut zeci de comentarii critice la adresa revistei, acuzată că batjocorește un episod atât de dramatic din criza imigranților. Unii spun că autorii caricaturii nu sunt decât o adunătură de rasiști, iar alții se întreabă:”Și acum JeSuisCharlie?”

Aylan Kurdi, un băiețel în vârstă de 3 ani, a devenit imaginea simbol a crizei refugiaților. El a murit înecat, alături de fratele lui, de cinci ani, și de mama lor, în apele Mării Egee, pe coastele stațiunii turce Bodrum.

Emanuel Stan