12.7 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 17:49

Charlie Hebdo a scos caricaturile cu profetul Mahomed

spot_img

Publicaţia de satiră Charlie Hebdo, a cărei redacţie a fost decimată într-un atac terorist, pe 7 ianuarie, nu va mai publica, de acum înainte, caricaturi ale profetului Mahomed

this-will-be-charlie-hebdos-first-post-attack-cover

“Am făcut desene cu Mahomed pentru a apăra principiul că putem desena ce vrem noi”, a declarat Laurent Sourisseau, redactor-şef şi publisher la săptămânalul francez,  într-un interviu acordat revistei germane Stern. Sourisseau, care publică sub pseudonimul Riss,  a mai spus multe alte religii au greșeli, iar săptămânalul Charlie Hebdo nu și-a făcut un țel din a critica doar islamul.

Declaraţiile vin însă la puţin timp după ce unul dintre desenatorii care a realizat copertele cel mai bine vândute ale săptămânalului francez, Renald Luzier, a plecat de la publicație, motivând că nu-l mai interesează să realizeze caricaturi cu profetul Mahomed. Luzier a mai spus că este surmenat și nu mai poate lucra în lipsa colegilor morți în atentatul din ianuarie.

Pe 7 ianuarie, doi militanţi islamişti au luat cu asalt redacţia săptămânalui francez Charlie Hebdo și au ucis 12 oameni. Potrivit unei declaraţii făcute ulterior de reprezentanţii Al-Qaeda din Yemen, care şi-au asumat responsabilitatea atacului, jurnaliştii francezi au fost pedepsiţi pentru că au batjocorit, prin caricaturile realizate, imaginea profetului Mahomed.

După atac, publicaţia franceză s-a aflat în centrul unei dezbateri globale asupra dreptului la libertatea de exprimare. Milioane de persoane din întreaga lume au îmbrăţişat sloganul “Je suis Charlie”, arătându-şi astfel solidaritatea cu victimele atacului.