CFR SA a cerut insolvența uneia dintre firmele controlate de Gruia Stoica

Gruia Stoica_SZ

Compania CFR SA a cerut, pe 3 martie, insolvența societății Trans Expedition Feroviar, una dintre firmele grupului GFR (Grupul Feroviar Român) implicat în privatizarea CFR Marfă și patronat de Gruia Stoica. Firma lui Stoica a înregistrat, în 2012, un profit net de 726.000 de lei și datorii de 135 de milioane de lei, potrivit datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice.

Numele Trans Expedition Feroviar a apărut în referatul privind propunerea de arestare a inculpaților din dosarul Păvăleanu. Potrivit Rise Project, societatea a pompat 1.674.000 de lei în contul firmei-fantomă Kadok Interprest din Ploiesti, folosită de gruparea Păvăleanu ca instrument de spălare de bani. După ce au studiat extrasele de cont bancar ale SRL-ului de tip bidon, procurorii din Ploiești au inserat această informație în referatul privind propunerea de arestare a inculpaților din dosar. În acest caz sunt cercetate peste 75 de persoane fizice și juridice.

Trans Expedition Feroviar avea, la finalul lui 2012, 562 de angajați, profilul societății fiind acela de transport de marfă pe calea ferată. Tot în 2012, firma a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 100 de milioane de lei (22 de milioane de euro).

Gruia Stoica a participat în 2013 la privatizarea CFR Marfă, proces care a stârnit controverse și care a eșuat după mai multe reluări ale procedurii.

La mijlocul lunii februarie, Gruia Stoica a fost trimis în judecată, alături de avocatul Doru Boștină, omul de afaceri fiind acuzat că i-ar fi dat lui Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui organizată de Complexul Energetic Oltenia, la care participa şi Grupul Feroviar Român (GFR).

C.C.

NICIUN COMENTARIU