7.2 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 7:33

CFR Marfă, bombă cu ceas. FMI și-a luat bagajele și a plecat după negocieri eșuate

spot_img

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional au fost deranjați de cererea sindicatelor de a nu fi disponibilizați 2.500 de oameni de la CFR Marfă

protest-cfr2

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, spune că joi dimineață, sindicatele au încercat să obțină de la FMI o amânare, dacă nu o anulare a proiectului privind concedierile celor 2.500 de angajați.

Reprezentanții FMI și-au luat bagajele și au plecat după ce au fost anunțați că sindicatele se opun reorganizării agresive. Nu se impune o reorganizare prin concedierea angajaților. Există și alte măsuri prin care să fie reduse datoriile companiei CFR Marfă. Ne putem aștepta la grevă generală dacă nu ajungem la un acord cu Ministerul Transporturilor

Iulian Măntescu
lider sindical

Ministerul Transporturilor a dat ordin directorilor din CFR Marfă să finalizeze listele pentru concedierea a 1.500 de oameni. „O concediere colectivă, a circa 800 de ceferiști, ar fi maximum de oameni disponibilizați. Dacă vor fi concediați mai mulți angajați, există pericolul să deranjăm portofoliul de clienți. Zilele viitoare se finalizează listele care conțin angajații ce urmează a fi disponibilizați, posturile și programul ce trebuie acoperite de oamenii care rămân la CFR Marfă”, a mai declarat liderul de sindicat.

Salariații disponibilizați de la CFR Marfă vor primi indemnizații compensatorii în funcție de vechime. „Guvernul și reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale şi Comisiei Europene au stabilit că vor fi dați afară 2.500 de oameni. Ministerul Transporturilor lucrează la un proiect privind acordarea de până la 24 de salarii compensatorii în funcție de vechime. După disponibilizarea celor 1.500 de angajați vor exista foarte multe ore suplimentare și nu se știe dacă se mai poate respecta programul de circulație”, a mai explicat Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă.

Măntescu a adăugat că Ministerul Transporturilor și oficialii CFR Marfă ar trebui să aprobe o majorare salarială de aproximativ 7%.

După 1 septembrie, ceferiștii trebuie să primească 6-7% în plus la salarii. Se dau afară oameni și nu se măresc salariile cu niciun procent. Nu cred că se vor concedia 2.500 de oameni pentru că nu se mai poate asigura desfășurarea activității

Iulian Măntescu

Referitor la reluarea procedurilor de privatizare a companiei CFR Marfă, Iulian Măntescu a spus s-a reluat procedura de selectare a consultantului. Liderul de sindicat crede că listarea la bursă a companiei, sau măcar a unui procent din acțiunile ei, ar fi, iarăși o soluție de redresare.

Ștefan Etveș