10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 6:06

CFR Călători ar putea intra în faliment

spot_img

Inspectorii ANAF intenționează să blocheze conturile companiei pentru o datorie de aproximativ 8 milioane de euro

CFR_SZ

Odată cu blocarea conturilor CFR Călători, conducerea operatorului feroviar nu ar mai putea achita salariile angajaților și taxele la stat. Datoria, de aproximativ 35 de milioane de lei, este către Societatea Comercială de Reparații Locomotive „CFR–SCRL Brașov”.

Compania vrea să achite această datorie din banii pentru plata taxei de utilizare a infrastructurii. Oficiali din Ministerul Transporturilor au explicat că CFR Călători poate intra în incapacitate de plată, dacă nu onorează datoria către filiala SCRL Brașov.

„Ministerului Finanţelor a acordat CFR Călători un împrumut în limita sumei de 579 milioane de lei, cu termen de rambursare 27 noiembrie 2014, pentru a achita datoriile restante către CFR Infrastructură, înregistrate până la data de 31 decembrie 2013. Din plafonul maxim al creditului, CFR Calatori a utilizat 543,1 milioane de lei”, au explicat oficialii din Ministerul Transprturilor.

În prezent, CFR Călători înregistrează datorii de 43.696 mii lei catre filiala sa, SCRL Brasov. Filiala CFR Călători  înregistreaza datorii către bugetul general consolidat al statului în sumă de 115.331mii lei.

CFR Călători are calitatea de terț poprit pentru suma de 26.4 milioane de lei, reprezentând datorii la bugetul general consolidat al statului. În prezent, ANAF a comunicat SCRL Brașov intenția de a atrage răspunderea CFR Călători, în calitate de acționar unic, în solidar cu debitoarea SCRL Brașov, ceea ce poate conduce la blocarea conturilor CFR Călători, cu implicații în periclitarea desfășurării activității de transport feroviar de călători, respectiv imposibilitatea achitării salariilor, a obligațiilor la bugetul statutului, blocarea aprovizionării cu materiale prin neplata furnizorilor, etc. Este necesar ca diferența neutilizată din creditul de trezorerie în suma de 35,8 milioane lei, să poată fi utilizată de CFR Călători pentru stingerea datoriilor către SCRL Brasov, sumă ce se va achita de CFR Călători direct în conturile de trezorerie ale Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili

Ministerului Transporturilor
Notă de fundamentare – ordonanță de urgență

CFR Călători și filiala sa, SCRL Brașov, sunt societăți monitorizate de FMI şi Comisia Europeană.

Din cauza lipsei fondurilor necesare plăţii, există riscul perturbării desfășurării activității de transport public de călători, iar toate acestea converg în afectarea economiei naţionale. La trimestrul I 2014, SCRL Brașov înregistrează deja o depășire a țintei la arierate asumată cu FMI, respectiv față de ținta stabilită de 107 milioane lei, la data de 31.03.2014 SCRL Brașov înregistrează arierate de 111,6 milioane lei

Ministerului Transporturilor
Notă de fundamentare – ordonanță de urgență

Ștefan Etveș