22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 17:09

Cetățenii europeni, controlați strict la intrarea în spațiul comunitar. Codul Schengen va fi revizuit

spot_img

Statele membre ale Uniunii Europene au decis vineri să înăsprească “imediat” controalele la frontierele externe ale blocului comunitar asupra tuturor persoanelor. Aceste controale se referă inclusiv la cetățenii europeni, au afirmat surse din cadrul UE, citate de AFP.

Decizia a fost luată la reuniunea extraordinară de la Bruxelles a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), la solicitarea Franței privind coordonarea răspunsului comun european în fața amenințării teroriste, în urma atacurilor din 13 noiembrie, de la Paris, soldate cu 129 de morti și 350 de răniți.

Statele membre ale UE au cerut de asemenea revizuirea rapidă a regulilor Spațiului Schengen, pentru ca acestea să permită realizarea de “controale sistematice asupra cetățenilor europeni”, în contextul în care controalele detaliate sistematice se aplică în prezent doar persoanelor din țări terțe, au adăugat sursele citate.

Guvernele “s-au angajat să introducă imediat controale sistematice și coordonate, necesare la frontierele externe, inclusiv asupra persoanelor care se bucură de libertatea de circulație“, conform concluziilor reuniunii, care nu fuseseră încă adoptate, dar care fac obiectul unui consens, potrivit surselor citate.

O decizie similară a mai fost luată în februarie, însă aceasta nu a fost aplicată într-o măsură corespunzătoare, a explicat pentru AFP o sursă europeană. În primul rând, “pentru ca aceste controale asupra cetățenilor din UE să poată deveni cu adevărat sistematice, așa cum cere Franța, trebuie revizuit Codul Schengen”, a subliniat sursa citată.

Miniștrii europeni reuniți în cadrul Consiliului JAI au decis astfel să facă presiune asupra Comisiei Europene, pentru ca aceasta “să propună o revizuire punctual a Codului Schengen”.

Această revizuire ar trebui să permită realizarea “de controale sistematice asupra cetățenilor europeni, incluzând verificari biometrice de informații”, se mai menționează în concluziile reuniunii, potrivit mai multor surse.

România este reprezentată la Consiliul JAI de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă.