0.8 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022 - 21:03
No menu items!

Cetățenii Republicii Moldova vor putea circula de luni fără vize în Schengen

spot_img

schengen

Cetățenii Republicii Moldova beneficiază de luni de regim liberalizat de vize pentru călătorii în toate statele membre ale spațiului Schengen (plus România, Bulgaria, Cipru și Croația), după aproape patru ani de negocieri.

Cetățenii moldoveni deținători ai unui pașaport biometric nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în zona Schengen pentru șederi de scurtă durată. Aceasta este o mare realizare și începutul unui nou capitol în relațiile noastre. Am lansat dialogul nostru în privința vizelor cu Republica Moldova în iunie 2010 și în mai puțin de patru ani călătoriile fără viză în spațiul Schengen au devenit o realitate pentru cetățenii moldoveni. Acest lucru arată că eforturile depuse de autoritățile moldovene au dat roade și că UE își asumă angajamente cu țări terțe care doresc să lucreze cu noi

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom

Din 28 aprilie, cetățenii moldoveni vor putea călători fără vize pe un termen de 90 de zile pe parcursul a șase luni în toate statele membre ale UE, cu excepția Marii Britanii și a Irlandei, plus statele membre Schengen care nu fac parte din UE — Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Aceștia însă nu vor avea dreptul de muncă, studii și reîntregirea familiei. Vor putea beneficia de acest regim doar deținătorii pașapoartelor biometrice. În prezent, din cei aproximativ 2,5 milioane de cetățeni moldoveni care dețin pașapoarte, aproximativ 750.000 au pașapoarte biometrice.

Republica Moldova este primul stat membru al Parteneriatului Estic care a obținut liberalizarea regimului de vize.

Totodată, Republica Moldova a parafat și Acordul de asociere la UE, care îl cuprinde și pe cel de liber schimb și care ar urma să fie semnat în luna iunie.

C.A.