13.3 C
București
miercuri, 14 aprilie 2021 - 3:46

Cetățeanul britanic contaminat cu EBOLA este tratat cu serul experimental ZMapp

William Pooley, de 29 de ani, a fost repatriat duminică în Marea Britanie la bordul unui avion militar al Royal Air Force

 ebola

Infirmierul britanic contaminat cu virusul Ebola în Sierra Leone primește același tratament experimental ca și cei doi misionari americani infectați în Liberia care s-au vindecat între timp, au anunțat marți medicii londonezi, relatează AFP.

“Am putut să-i administrăm serul ZMapp”, a declarat Michael Jacobs, din cadrul Royal Free Hospital din Londra.

William Pooley, de 29 de ani, a fost repatriat duminică în Marea Britanie la bordul unui avion militar al Royal Air Force după ce a fost contaminat cu virusul Ebola la Kenema, în estul statului Sierra Leone, epicentrul epidemiei.

Pacientul, primul britanic contaminat, a fost plasat într-o unitate de izolare cu sistem propriu de ventilație, unde accesul este rezervat personalului calificat.

Bărbatul, care făcea parte din personalul medical al unui ONG, în Sierra Leone, participa la “supravegherea, căutarea persoanelor care au intrat în contact cu victime ale Ebola” la Kenema (est), a declarat Yahya Tunis, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Sierra leone.

Cu câteva zile înainte de a fi infectat, britanicul a declarat într-un interviu pentru The Guardian că este mândru că-i poate ajuta pe pacienții bolnavi de Ebola.

Până în prezent nu există niciun vaccin pentru distrugerea acestui virus.

Un tratament experimental, serul ZMapp, format din trei anticorpi și dificil de produs în cantitate mare, care s-a dovedit a fi foarte eficient în cazul maimuțelor, a fost folosit în premieră pentru tratarea oamenilor în cazul misionarilor americani.

Cei doi americani, infectați cu virusul Ebola în timp ce-i îngrijeau pe bolnavii din Liberia, au fost tratați cu serul ZMapp încă înainte de a fi transportați în SUA. Ambii sunt acum vindecați, dar autoritățile sanitare americane susțin că este dificil de evaluat rolul jucat de ser în vindecarea lor.

C.A.