3.7 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 12:38
No menu items!

Certificatul verde la locul de muncă. Kelemen Hunor explică tensiunile din coaliție

spot_img

Coaliţia trebuie să găsească o soluţie care să nu amplifice nervozitatea din societate pe tema certificatului verde Covid la locul de muncă, a declarat, vineri, la RFI, vicepremierul Kelemen Hunor. Potrivit președintelui UDMR, soluţia trebuie să respecte atât cerinţele medicale, cât şi Constituţia.

Despre disensiunile din coaliţie pe tema certificatului Covid obligatoriu la locul de muncă, președintele UDMR a arătat că “domnul ministru Rafila, din punct de vedere medical, susţine varianta introducerii certificatului verde la locul de muncă sau în cazul în care nu există sau nu doreşte persoana să fie vaccinată, pentru că nu poţi să obligi, atunci rămâne varianta testelor, tot ce dovedeşte că omul este sănătos”.

“Ăsta este punctul lui de vedere medical, profesional, susţinut şi cu toate argumentele. Varianta aceea în care era prevăzut acest certificat de vaccinare, certificat verde a fost dată constituţionaliştilor şi ei au zis că este o problemă de constituţionalitate, fiind vorba de dreptul la muncă şi de aceea nu am mers mai departe (…). A rămas să căutăm o soluţie juridică ce satisface în acelaşi timp şi zona asta constituţională, dar corespunde şi cerinţelor medicale (…). Nu putem risca să dăm o lege care pică la Curtea Constituţională sau eventual la o verificare nu trece de acest filtru şi atunci suntem într-o situaţie şi mai şi”, a subliniat liderul UDMR.

Întrebat dacă o soluţie ar fi ca certificatul Covid să nu fie obligatoriu la locul de muncă, aşa cum s-a vehiculat în ultimele zile, vicepremierul a răspuns: “Da, e o variantă, bineînţeles, dar încă nu am luat o decizie, nu este o chestiune care poate fi decisă de la o zi la alta. Rafila susţine cu argumente profesionale, medicale, poziţia lui şi sunt convins că are dreptate. Pe partea cealaltă şi cei care spun că fiind vorba despre un drept fundamental, nu poţi să-l îngrădeşti”.

La remarca potrivit căreia, dacă certificatul verde nu ar fi obligatoriu la locul de muncă, legea ar fi golită de conţinut şi şi-ar pierde astfel esenţa, Kelemen Hunor a replicat: “Bun, există multe variante cu sancţiuni, că te duci la locul de muncă, dar există sancţiuni, există o grămadă de restricţii, care oricum trebuie întărite şi introduse acolo unde nu sunt introduse, în ce situaţii trebuie să prezinţi dovada că ai fost vaccinat sau că ai un test PCR, de la magazine până la mijloacele de transport în comun şi aşa mai departe.

Deci se poate găsi, se pot căuta alte soluţii, cum au găsit şi alţii în diferite ţări din Europa, dar nu vreau să intru în speculaţii. Important este să încercăm să găsim o soluţie care pe de o parte corespunde cerinţelor medicale, pe de altă parte acoperă tot ce înseamnă drepturile constituţionale, dar în acelaşi timp ne ajută să nu amplificăm această nervozitate în societate, că există şi o nervozitate, trebuie să vedem şi acest lucru. Să vedem, poate săptămâna viitoare va exista o soluţie din punct de vedere juridic acceptabilă“.

Întrebat dacă actuala coaliţie se teme de presiunea străzii, după mitingul AUR, liderul UDMR a răspuns: “Nu, nu cred că e vorba de aşa ceva, pentru că nici măcar nu am discutat despre acel miting mai mult decât participarea sau implicarea forţelor de ordine. Astfel de mitinguri au fost, vor fi. În politică, atunci când eşti convins că faci un lucru bun, la modul general, atunci nu te opreşti, dar dialogul nu poate fi evitat. Nu e vorba de a ne speria, de a ne opri”.

Coaliţia de guvernare a discutat, joi, la Guvern, despre proiectul de lege pentru introducerea certificatului verde, însă PNL şi PSD nu au reuşit să ajungă la un acord.

Raluca Dan