-1.4 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 20:28
No menu items!

Certificatul verde ar putea să nu mai fie valabil fără doza a treia

spot_img

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat, marți dimineață, că este foarte posibil ca țările europene să ia decizia ca a treia doză să fie necesară pentru recunoașterea certificatului verde.

„La un moment se va putea lua o decizie să se termine valabilitatea certificatului verde european. Acest certificat se poate prelungi doar dacă ai a treia doză, sunt decizii care se iau la nivel european și sunt unele țări care le-au aplicat mai devreme. Eu am dat exemple de țări care deja au aplicat această regulă. Vorbim de Austria, Israel, dacă nu mă înșel Frața. Nu, nu e vorba despre acest certificat, din România, este vorba despre ce se întâmplă pe plan european. Sunt țări care deja încep să solicite a treia doză să fie obligatorie”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

Șeful DSU spune că deja există studii care arată că protecția după cea de a doua doză scade după o perioadă de șase-opt luni.

„Toate aceste decizii se iau pe baze științifice. Au apărut studii clare la acest moment că cei care au doar două doze și a trecut timp de la a doua doză, șase, opt luni, au protecția scăzută, mai ales la noua variantă. Sunt studii care au apărut în Africa de Sud, în Statele Unite. Dacă studiile arată clar că rămâi fără imunitate, este foarte posibil ca țările europene să ia decizia ca a treia doză să fie necesară pentru recunoașterea certificatului verde”, a precizat Arafat.

                                                                                                                  Adina Silav