19.7 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021 - 20:58

Certificat COVID pentru angajații centrelor sociale. Cei nevaccinați ar putea fi obligați să se testeze pe banii lor

spot_img

Guvernul vrea ca furnizorii de servicii sociale publici și privați să fie obligați să solicite personalului din centrele rezidențiale dovada vaccinării, rezultatul unui test negativ sau dovada trecerii prin boală în ultimele șase luni.

Proiectul de OUG care ar urma să modifice legea 55/2020 prevede ca:

-Furnizorii de servicii sociale publici și privați solicită personalului din centrele rezidențiale prevăzute la art.19 care, în desfășurarea activității, are contact cu persoanele beneficiare, după caz:

  1. a) dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 sau vaccinării cu prima doză, după caz;
  2. b) adeverința emisă de medicul de familie prin care nu se recomandă vaccinarea persoanei care suferă de boli cronice sau alte afecțiuni;
  3. c) rezultatul negativ săptămânal pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în urma efectuării unui test RT-PCR ori test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2
  4. d) confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2, prin care dovedește că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

-Costurile testării se suportă de către angajat, iar în cazul în care vaccinarea nu a avut loc din motive medicale costul e suportat de către DSP.

-Nerespectarea prevederilor conduce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale, sau, după caz, la interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu persoanele beneficiare.

Și asta după ce s-a constatat că, în centre, numărul persoanelor beneficiare care s-au vaccinat este mai mare decât numărul angajaților care s-au vaccinat.

Peste 66 mii de persoane, dintre care peste 9 mii de copii și peste 16 mii de persoane cu dizabilități, beneficiază de servicii sociale în centrele cu cazare.

                                                                                                                  Adina Silav