-1.4 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 22:26
No menu items!

Certificat COVID la locul de muncă, din ianuarie. Modul de adoptare naște tensiuni în coaliție. Rafila amenință cu demisia

spot_img

O decizie privind introducerea obligativității certificatului COVID-la locul de muncă ar urma să fie luată, miercuri, în urma ședinței coaliției de guvernare, programată, potrivit unor surse poitice, pentru ora 14.00. În timp ce președintele PNL Florin Cîțu nu vrea să ca această măsură să fie adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila insistă asupra introducerii ei începând din ianuarie – în contextul noului val al pandemiei – și susține că ia în calcul demisia, în cazul în care acest lucru nu va fi posibil la timp. 

“Am elaborat un proiect de lege privind utilizarea certificatului în cazul unei agravări a situației epidemiologice. Este ceea ce numim alertare precoce. Certificatul ar urma să intre în vigoare în trei săptămâni de la prima creștere a numărului de cazuri. În vară, creșterea a început pe 5 iulie și certificatul ar fi intrat în vigoare la 1 august. Sesizarea unei creșteri care să ducă la un val pandemic care să poată pune în pericol sistemul de sănătate și să se soldeze cu foarte multe victime impune introducerea certificatului.

Renunțarea intervine când apare scăderea și incidența este sub 1%. Am discutat exploratoriu și cu Coaliția pentru Dezvoltarea României, care îi reunește pe cei care produc 50% din PIB. Pregătirea angajatorilor pentru utilizarea instrumentului se realizează. Pentru 30 de zile lucrătoare oferim vouchere pentru testare, timp în care angajatorii se pot adapta. Pot recurge și la telemuncă”, a declarat Rafila într-un interviu pentru Spotmedia.ro. 

Întrebat dacă ia în calcul demisia în cazul în care certificatul nu o să fie implementat în ianuarie prin angajarea răspunderii Guvernului, Rafila a răspuns: “Pot să fac acest lucru, pentru că am o răspundere profesională și morală pentru cetățenii României. Și dacă se va tergiversa și repeta exercițiul de imagine politică din vară, în mod evident, ar fi o soluție onorabilă. Îl cunosc pe domnul premier Ciucă, este un om serios și responsabil și un bun interlocutor pentru găsirea unei soluții de rezolvare rapidă a acestei situații.”

Cîţu: “Poziţia noastră este foarte clară: vine un proiect în Parlament, îl dezbatem şi trece”

La rândul său, președintele PNL Florin Cîțu a declarat, miercuri, că liberalii nu susține adoptarea certificatului prin asumarea răspunderii. 

Poziţia noastră este foarte clară: vine un proiect de lege în Parlament, îl dezbatem şi trece“, a spus Cîţu. El a precizat că efortul nu ar fi prea mare pentru actuala coaliţie politică, care are 70% în Parlament. Florin Cîţu a declarat, însă, că nu e nevoie de asumarea răspunderii, în condiţiile în care Guvernul are susţinere consistentă în Parlament. În plus, liderul PNL susţine că discuţia privind asumarea răspunderii pe certificatul verde nu a existat în coaliţie.

“Am aşteptat un alt proiect de lege, ni s-a spus că vine un alt proiect de lege şi încă îl aşteptăm. Poziţia noastră este foarte clară: vine un proiect de lege în Parlament, îl dezbatem şi trece. Noi susţinem orice proiect al certificatului COVD care duce la creşterea ratei de vaccinare”, a declarat miercuri, Florin Cîţu, referindu-se la certificatul verde.  

Întrebat despre posibilitatea asumării răspunderii, Cîţu a afirmat: “Astăzi, în Parlament avem 70%, această coaliţie. Trecem bugetul României în 2 zile. Nu cred că este un efort foarte mare să trecem acest proiect atât de important, şi românii ar trebui să vadă dezbaterea din Parlament. Ăsta este punctul meu de vedere şi al PNL”.  

Cîţu a mai spus că proiectul semnat de el şi de alţi parlamentari care este deja în Parlament ar putea fi îmbunătăţit.  

“Cea cu asumarea răspunderii este decizia premierului, nu pot comenta eu, dar acest lucru se face când eşti în minoritate sau ai o majoritate fragilă, cum făcea Guvernul Boc, cum ne-am asumat în Guvernul Orban bugetul când aveam 20%”, și-a nuanțat Cîţu declarațiile.

Întrebat cum vede calendarul adoptării certificatului verde, el a precizat: “Putem să vorbim de un calendar când avem un proiect. Avem câteva variante, niciuna nu a fost discutată în coaliţie”.  

Raluca Dan