28.3 C
București
duminică, 14 august 2022 - 16:33
No menu items!

Cererea de extrădare a regizorului Roman Polanski, discutată de judecători din Cracovia

spot_img

În 1977, în California (SUA), regizorul a fost investigat pentru acuzații de viol asupra unei tinere de 13 ani Samantha Geimer

Polish director Polanski attends news conference for film "Chacun son Cinema" at 60th Cannes Film Festival

Procesul de extrădare în SUA a regizorului franco-polonez Roman Polanski s-a deschis miercuri la Cracovia, în prezența cineastului. Este o nouă etapă în dosarul de moravuri care datează din 1977, transmite AFP.

În 1977, în California, regizorul care avea atunci 43 de ani a fost investigat pentru acuzații de viol asupra unei tinere de 13 ani Samantha Geimer. După 42 de zile de închisoare și eliberarea pe cauțiune, cineastul care se declarase vinovat de „raporturi sexuale ilegale” a fugit din țară înainte de pronunțarea verdictului, temându-se de o condamnare aspră.

Polanski (81 de ani) a sosit miercuri la Tribunalul regional din Cracovia cu avocații săi și nu a făcut niciun comentariu în fața presei. Pentru a proteja viața privată a persoanelor implicate, audierea are loc cu ușile închise, a anunțat Beata Gurszczyck, purtător de cuvânt al tribunalului. Instanța de judecată urmează să ia o hotărâre după depoziția cineastului și prezentarea poziției Parchetului.

Rezident elvețian, Roman Polanski a fost arestat în 2009 la Zurich la cererea justiției americane și apoi arestat la domiciliu timp de câteva luni, însă nu a fost extrădat. Statele Unite au formulat luna trecută o nouă cerere de extrădare, după apariția publică a regizorului la Varșovia, la inaugurarea Muzeului Istoriei Evreilor din Polonia.

Potrivit Parchetului polonez, extrădarea unui cetățean polonez în SUA este posibilă, conform unui tratat bilateral între cele două țări, în pofida prescrierii de către legea poloneză a actului comis – relații sexuale cu o minoră. Dacă tribunalul refuză extrădarea, dosarul este închis iar dacă o aprobă, decizia finală îi revine ministrului justiției.

R.D.