9.3 C
București
duminică, 11 aprilie 2021 - 13:19

Ceremonial impresionant în Miercurea Ciuc, de Paștele Catolic

Mii de oameni s-au aliniat la Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita, pentru ceremonialul de sfinţire al bucatelor, cu ocazia Paştelui Catolic. Chiar dacă la eveniment a participat un număr mare de persoane, au fost respectate restricţiile impuse de pandemie.

Autorităţile locale au blocat circulaţia pe două bulevarde importante din centrul oraşului. Cei 3.500 de oameni, fiecare cu câte un coş în care se aflau bucate speciale pentru masa de Paşte, s-au aşezat în ordine într-o zonă în formă de cruce, pe o suprafaţă de aproximativ doi kilometri.

Organizatorii au împărţit măşti de protecţie celor care nu aveau şi s-au asigurat că se păstrează distanţa fizică. De asemenea, pentru a reduce numărul de participanţi, îndemnul a fost să participe la ritual doar un singur membru al familiei.

Slujba de sfinţire a bucatelor a fost oficială de episcopul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credincioşilor, împreună cu mai mulţi preoţi catolici, de la un altar improvizat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

După slujbă, preoţii au mers printre oameni şi au sfinţit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale.