13.1 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 0:59
No menu items!

Cercetătorii nu mai cred în imunitatea de turmă

spot_img

Imunitatea turmei nu mai poate fi obiectivul vaccinurilor Covid, au spus cercetătorii, în urma știrii că vaccinul Oxford University / AstraZeneca nu împiedică persoanele cu varianta sud-africană să se îmbolnăvească ușor sau moderat, scrie The Guardian.

Oxford și AZ au efectuat un mic studiu, la 2.000 de tineri din Africa de Sud, pentru a vedea dacă vaccinul protejează împotriva variantei. Potrivit oamenilor de știință implicați, subiecții nu au suferit de boli severe, nu au ajuns la spital sau nu au murit – deși pentru că erau tineri, cu o vârstă medie de 31 de ani, oricum ar fi mai puțin probabil să o facă. Dar vaccinarea nu i-a împiedicat să ia Covid.

Prof. Shabir Madhi de la Universitatea din Witwatersrand și investigator șef al studiului din Africa de Sud a subliniat că datele recente din studiile noului vaccin Janssen (care nu este încă aprobat) au arătat că protejează în continuare oamenii împotriva formelor grave, chiar dacă eficacitatea a fost redusă atunci când a fost vorba de forme mai ușoare.

Aceste descoperiri recalibrează gândirea despre cum poate fi abordat virusul, iar obiectivele să fie mutate de la obținerea imunității de grup, la protecția tuturor persoanelor cu risc din populație împotriva formelor severe.

Andrew Pollard, profesor infecționist și imunitate pediatrică, și anchetator șef al studiului vaccinului Oxford, a declarat că obiectivul trebuie să fie stopare acazurilor în care oamenii ajung în spital și mor.

„Acest studiu confirmă faptul că virusul va găsi modalități de a se răspândi în continuare în populațiile vaccinate, așa cum era de așteptat, dar, luate împreună cu rezultatele promițătoare din alte studii din Africa de Sud, utilizând un vector viral similar, vaccinurile pot continua să ușureze impactul asupra sănătății sistemele de îngrijire prin prevenirea bolilor severe”, a spus el.

La fel ca alți dezvoltatori de vaccinuri, Oxford și AstraZeneca lucrează acum la vaccinuri modificate care se vor dovedi mai dure împotriva variantei din Africa de Sud.

„Se depun eforturi pentru a dezvolta o nouă generație de vaccinuri care să permită redirecționarea protecției către variantele emergente sub formă de injecții de rapel, dacă se dovedește că este necesar să se facă acest lucru”, a declarat Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Oxford.

Colaborăm cu AstraZeneca pentru a optimiza producția necesară pentru o schimbare a tulpinii, în cazul în care devine necesară. Aceasta este aceeași problemă cu care se confruntă toți dezvoltatorii de vaccinuri și vom continua să monitorizăm apariția de noi variante care apar în pregătirea pentru o mutație viitoare a tulpinii.

Sursa:  The Guardian