10.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 11:18

Cenzurarea presei a fost eliminată din Codul Penal. Traian Băsescu nu a mai avut de ales

spot_img

Președintele României a promulgat în final legea care abrogă articolul 276

basescu semnatura

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, legea de abrogare a controversatului articol 276 din Codul Penal privind presiunile asupra justiţiei, după ce, iniţial, a retrimis-o la Parlament, şi, ulterior, după adoptarea ei în aceeaşi formă, a atacat-o la Curtea Constituţională.

Motivul pentru care Traian Băsescu a promulgat legea este că nu mai avea nicio cale de a o ataca, după ce CCR i-a respins sesizarea.

Preşedintele Traian Băsescu a atacat, la începutul lunii octombrie, la Curtea Constituţională, legea de abrogare a articolului 276 din Codul Penal privind presiunile asupra justiţiei, pe motivul independenţei justiţiei, arătând că sunt cazuri de „campanii furibunde„â” împotriva magistraţilor, „declaraţii ticăloase ale unora din dubă”. În sesizarea către Curtea Constituţională, şeful statului arăta că legea este neconstituţională deoarece contravine articolelor 1, 30 şi 124 din Constituţie.

Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu amendă

articolul 276 abrogat