-3.6 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 9:28
No menu items!

Centrul de formare SMURD de la Târgu Mureș este cel mai avansat din Europa

spot_img

Smurd

Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență de la Târgu Mureș, este cel mai avansat din Europa în privința dotării, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Raed Arafat.

El a participat, luni, la inaugurarea Centrului împreună cu ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, și Inaki Berroeta, CEO Vodafone România.

‘Renovarea clădirii a fost de 310.000 euro, din care 270.000 suportate de Fundația Vodafone și diferența de Fundația pentru SMURD, dotarea a fost de 930.000 de euro care include toate echipamentele și sistemele din interior, și asta este dacă vorbim de simulatorul virtual și absolut toate echipamentele de instruire, plus o sumă care a fost pentru crearea platformelor de învățământ la distanță — dotarea a venit de la Fundația pentru SMURD, din fondurile europene cel mai mult, și de la Ministerul Sănătății pentru partea de manechine, care a fost un program. Ca și cost pentru a-l pune la punct se apropie de 1,5 milioane de euro, cu tot ce este în el. Ca și concepție, ca și mod de dotare, cred că este cel mai avansat din Europa și, poate, unicat în zona noastră’, a declarat Raed Arafat.

Aproximativ 1.000 de persoane din țară și din străinătate, inclusiv specialiști din cadrul Centrului NATO de Medicină Militară de la Budapesta, vor avea parte de activități de instrucție și perfecționare anuală.

Centrul dispune de un simulator virtual complex, unic în Sud Estul Europei, care poate fi utilizat în scop de învățare și în scop de evaluare a cunoștințelor.

Sunt dezvoltate scenarii realiste pentru a-i transpune pe participanți în accidente și incidente cu care este posibil să se întâlnească în viitor. Astfel, sunt create automatisme necesare pentru intervenții prompte și de success în situații similare.

O alță componentă este “autostrada”, un fragment de șosea în care se găsește un autoturism Logan preparat special în Franța pentru descarcerare. Componentele caroseriei sunt sancționate așa cum sunt la o mașină în urma unui accident.

În cadrul centrului de la Târgu Mureș, există un simulator pentru medicină de dezastre prin care se pot crea diferite scenarii de intervenție în caz de calamități.

Daniela Marinescu