14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 7:24
No menu items!

Centrele pentru imigranţi din Roma, fraudate de o nouă Mafie. Fostul primar al Romei, investigat

spot_img

Fostul primar al Romei, Gianni Alemanno se află printre persoanele aflate sub investigaţie, fiind suspectat că ar fi fost mituit

 Gianni Alemanno

 

O nouă reţea a Mafiei italiene, Mafia Capitale, a fost descoprită miercuri la Roma de către poliţie şi este suspectată că a extorcat milioane de euro din programe destinate ajutorării imigranţilor şi romilor, relatează site-ul EUObserver.

Potrivit site-ului, 37 de persoane au fost arestate pentru implicare în această grupare criminală care viza imigranţi şi romi.

Am identificat o organizaţie criminală, pe care noi o numim Mafia Capitale, care este romană şi nu are legături cu alte Mafii din sud, dar foloseşte metodele Mafiei

Giuseppe Pignatone,

Procuror-şef al Romei

Frauda a atins cele mai înalte eşaloane ale Executivului local. Potrivit agenţiei de presă Ansa, fostul primar al Romei, Gianni Alemanno (centru-dreapta) se află printre cele aproximativ 100 de persoane aflate sub investigaţie, fiind suspectat că ar fi fost mituit cu suma de aproximativ 40.000 de euro de o grupare mafiotă condusă de către Massimo Carminati, un fost membru al grupării teroriste de extremă dreapta NAR. Alemanno neagă orice ilegalitate.

Magistraţii au confiscat până în prezent active în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro obţinute prin escrocheria care viza centre de primire pentru imigranţi şi romi.

Surse de venituri ilegale ale grupărilor criminale cum ar fi drogurile, managementul gunoaielor, reciclarea şi parcurile de mentenanţă, nu erau considerate profitabile de capi ai grupării.

„Am încheiat anul acesta cu o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro, însă profitul nostru vine de la ţigani (romi), locuinţe de urgenţă şi imigranţi”, afirmă Salvatore Buzzi, aghiotanul lui Carminati, într-o interceptare din 2013.

Conform ziarului britanic The Independent, „ţarul” luptei împotriva corupţiei, Italo Walter Politano ar fi, de asemenea, implicat. Politano a fost numit în post de către actualul primar al Romei Ignazio Marino (centru-stânga).

Condiţiile de cazare a solicitanţilor de azil în Italia s-au înrăutăţi în mod constant în ultimii ani, denunţa încă de anul trecut Comisia specială pentru protecţia şi promovarea drepturilor omului din cadrul Senatului. „O deteriorare progresivă a condiţiilor de găzduire a solicitanţilor a fost înregistrată în Italia începând din 2011, iar acestea s-au înrăutăţit în 2012 şi 2013”, constata Comisia.

Condiţiile sunt atât de rele, încât tribunale administrative din Germania au suspendat transferuri în Italia, „din cauza riscului de a ajunge fără locuinţe şi unui nivel de trai sub standardele minime de subzistenţă”, se arată într-un raport întocmit de către comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru Drepturile Omului.

Italia nu are o legislaţie structurală cu privire la condiţiile de primire şi nici un sistem uniform de găzduire a imigranţilor. Aproximativ 28.000 de cereri de azil au fost depuse în această ţară anul trecut, potrivit EUObserver.