1.1 C
București
luni, 11 decembrie 2023 - 1:53
No menu items!

Centrala de la Cernobîl, verificată de experții internaționali în energie atomică

spot_img

Centrala nucleară de la Cernobîl, din Ucraina, va fi verificată de experți internaționali ai Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), săptămâna viitoare. Echipa va livra și echipamente de securitate, luându-se, astfel, toate măsurile pentru evitarea unui accident nuclear.

Agenția AIEA a anunțat, într-un comunicat oficial, că în cursul săptămânii următoare, o echipă condusă de directorul Agenţiei, Rafael Grossi, va face verificări la centrala nucleară inactivă Cernobîl din Ucraina. Experții au misiunea de a accelera eforturile de prevenire a pericolului unui accident nuclear pe fundalul războiului din Ucraina, a mai precizat AIEA.

Echipa compusă din personal de siguranţă, securitate şi responsabili pentru măsuri de protecţie nucleare va fi la Cernobîl din 26 aprilie pentru a livra echipamente vitale şi pentru a efectua evaluări radiologice şi de altă natură la centrală, care a fost controlată de forţele ruse timp de cinci săptămâni înainte să se retragă pe 31 martie, se mai arată în comunicat.

„Prezenţa AIEA la Cernobîl va fi de o importanţă capitală pentru activităţile noastre de sprijinire a Ucrainei, reprezentând o încercare de restabilire a controlul de reglementare al centralei şi de a asigura funcţionarea acesteia în condiţii de siguranţă şi securitate”, a spus directorul Agenției, adăugând că vor urma mai multe misiuni AIEA la Cernobîl şi alte instalaţii nucleare din Ucraina în următoarele săptămâni.

M. Nedelcu